Denník N

Vo vlaku musí byť disciplína. Železnice nakreslili komiks, ako nebyť čierny pasažier

Povinnosti cestujúcich vysvetľuje ZSSK pomocou troch obrázkov. Ich autorom je Jozef Jurko.
Povinnosti cestujúcich vysvetľuje ZSSK pomocou troch obrázkov. Ich autorom je Jozef Jurko.

Železničná spoločnosť na obrázkoch vyzýva cestujúcich bez lístka, aby iniciatívne vyhľadávali sprievodcu.

Štátny železničný dopravca sa v poslednom čase stretol s novým fenoménom. Až príliš veľa študentov nastúpi bez toho, aby malo lístok.

Vlaky síce majú vďaka vláde zadarmo, takzvaný nulový lístok však musia mať vždy, ak necestujú na permanentku.

Aj kvôli študentom sa železnice rozhodli pripomenúť svoje pravidlá: ak si lístok nezoženiete na stanici, máte sami vyhľadať sprievodcu, aby vám ho vydal.

Na svojom webe zverejnili farebné obrázky, ktoré to záujemcom vysvetľujú názorne.

„Pravidlo, aby cestujúci aktívne vyhľadával vlakvedúceho, platí dlhodobo, mnoho cestujúcich však o ňom nevie. Radi by sme ho takouto vtipnou formou priblížili,“ uvádza Jana Morháčová, hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Na troch obrázkoch ZSSK objasňuje, že pasažieri si môžu lístok zadovážiť aj vo vlaku. „Na mnohých menších staniciach a zastávkach chýba predajné okienko, takže zadováženie lístka od vlakvedúceho je jediná možnosť,“ dodáva Morháčová.

predaj 1.png  800×600

Obrázky pripomínajú, že v takomto prípade nemajú cestujúci len čakať na sprievodcu, ale ideálne sa mu prihlásiť už peróne. A následne si lístok vypýtať, keď sa vlak rozbehne.

„Prosíme cestujúcich, aby pravidlá dodržiavali a nestávali sa čiernymi pasažiermi, od ktorých ZSSK môže vyžadovať prirážku 10 € (v prípade zaplatenia vo vlaku),“ píše sa pri jednom z obrázkov.

Pre študentov i špekulantov

Obrázky sú okrem iného určené aj niektorým platiacim cestujúcim, ktorí možnosť nákupu lístka vo vlaku zneužívajú, aby uhrali čo najnižšiu cenu.

Stáva sa totiž, že zákazník si sadne do kupé a dúfa, že k nemu sprievodca príde až po hodnej chvíli. Následne ho skúša presvedčiť, že nastúpil o jednu-dve stanice ďalej, než nastúpil v skutočnosti.

„Takýchto špekulantov je však len malé percento,“ dodáva Morháčová.

gssg

Podľa hovorkyne však nie je nutné, aby cestujúci migrovali za sprievodcom po celom vlaku – stačí si vraj už na peróne všimnúť, v ktorej časti sa nachádza, a následne zostať v jeho blízkosti do vydania lístka.

Bez okienka za bežnú cenu

Podľa pravidiel ZSSK si môže cestujúci kúpiť lístok vo vlaku za bežnú cenu, ale len v prípade, že nastupoval na mieste, kde nebola pokladňa.

Ak sa chcel len vyhnúť čakaniu vo fronte alebo si lístok kúpiť nestihol, vo vlaku zaplatí prirážku 1,50 eura.

Naproti tomu, ak sám sprievodcu nevyhľadá, ten ho môže označiť za čierneho pasažiera. Potom musí zaplatiť spomínanú prirážku 10 eur.

Ak nemá peniaze vôbec alebo sa so sprievodcom odmietne baviť, ZSSK od neho budú dodatočne požadovať cenu lístka a pokutu tridsať eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie