Denník N

Špeciálny prokurátor Kováčik dostal pokutu: Nevie, že hotovosť je zakázaná

Dušan Kováčik. Foto N – Tomáš Benedikovič
Dušan Kováčik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Polícia tvrdí, že špeciálnemu prokurátorovi požičal peniaze brat, ktorému sa darí v podnikaní. Podrobné vysvetlenie sa verejnosť nedozvie, na ďalšie vyšetrovanie nevidí NAKA dôvod.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik nevie, do akej výšky môžu podľa zákona prebiehať platby v hotovosti. Vyplynulo to z prešetrovania jeho podozrivého vkladu do banky.

Keď prišiel Kováčik pred dvomi rokmi do pobočky Slovenskej sporiteľne v Bratislave a vložil si na svoj účet hotovosť 204-tisíc eur, zamestnanci banky sa nestačili čudovať. Vedeli, že Kováčik je ako významný verejný činiteľ v zmysle zákona proti praniu špinavých peňazí takzvaná exponovaná osoba a musia mu venovať zvýšenú pozornosť.

Bankoví zamestnanci tiež poznali zákon o obmedzení platieb v hotovosti. Ten určuje, že všetky operácie fyzických osôb nad 15-tisíc eur je potrebné hlásiť. Okamžite preto spísali hlásenie o podozrivej operácii a poslali ho Spravodajskej jednotke finančnej polície.

Pre políciu to nebol prípad

Políciu vtedy ešte riadil Tibor Gašpar a Spravodajskú jednotku finančnej polície Pavol Vorobjov, ktorý neskôr pre Mariana Kočnera lustroval Jána Kuciaka a iných novinárov. Kováčikovou operáciou sa nik v polícii nezaoberal.

Keď o prípade vo februári 2019 informoval Denník N, policajný prezident Milan Lučanský dal Kováčikovu transakciu v hotovosti preveriť. Národná protikorupčná jednotka teraz rozhodla, že nevidí dôvod prípad vyšetrovať, keďže Kováčik vysvetlil, že peniaze mu dal jeho brat, ktorý ich zdedil a má ich zo svojho podnikania.

Podrobnejšie informácie, ktoré by mohli preskúmať aj novinári, chýbajú, všetci sa odvolávajú na bankové tajomstvo. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie