Denník N

Niksen. Nerobte nič. Svetom sa šíri nový recept na život v strese

Ilustračné foto – Unsplash/Drew Coffman
Ilustračné foto – Unsplash/Drew Coffman

Ničnerobenie dovolí človeku vnímať, čo sa deje v jeho vnútri, v akom je rozpoložení a aké témy by si možno zasluhovali väčšiu pozornosť. Preto by malo byť ničnerobenie dôležitou súčasťou duševnej hygieny.

Holanďania radia prepracovaným dospelým aj ambicióznym rodičom: zabudnite na diáre nadupané voľnočasovými aktivitami. Najlepšie, čo môžete urobiť pre seba a pre svoje deti, je, keď niekedy nebudete robiť nič. Tento nový holandský koncept, ktorý získava vo svete stále väčší ohlas, sa volá presne podľa toho: niksen.

Znamená to „len tak byť“. Nechať myšlienky voľne plynúť, kam chcú, sedieť, niekam sa pozerať, blúdiť. Neriadiť myseľ ani telo a nanajvýš spätne pozorovať, kam takáto nečinnosť človeka zavedie. Rozhodujúcim kritériom pre niksen je, aby činnosť nemala žiadny cieľ ani zámer.

„Spomaľte, sadnite si a vypnite akékoľvek rozptýlenie. Pozerajte sa z okna, seďte na pohovke alebo ležte v posteli. Nepotrebujete na to nič. Zívnite si a počkajte, až príde čas na ďalšie jedlo,“ vymenúva Carolien Janssenová, autorka knihy Niksen: Holandské umenie, ako nerobiť nič.

„Robiť niečo a nerobiť nič musí byť v živote vyrovnané, pretože inak človek neprosperuje. Platí, že menej je viac. Nerobiť nič môžete kedykoľvek a na to, aby ste začali nerobiť nič, netreba žiadne špeciálne úsilie.“

Hojdacie siete ničnerobenie výrazne uľahčujú. Foto – Unsplash/Samuel Zeller

Znie to možno smiešne, ale výskumy stále častejšie upozorňujú, že ničnerobenie je potrebné brať vážne. Áno, naše babičky a dedkovia tomu hovorili flákanie sa a nevideli to radi. Kto nevykazoval nejakú aktivitu, bol považovaný za leňocha.

Lenže dnes majú ľudia okolo seba oveľa viac

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Zdravie

Teraz najčítanejšie