Denník N

Je to prezidentka, ktorá stojí pevne na nohách, hovoria víťazné fotky Slovak Press Photo

Noc s prezidentkou - víťazná séria Slovak Press Photo. Foto - Jozef Jakubčo
Noc s prezidentkou – víťazná séria Slovak Press Photo. Foto – Jozef Jakubčo

Hlavnú cenu súťaže novinárskej fotografie získal Jozef Jakubčo za fotografie z volebnej noci, keď sa Zuzana Čaputová stala prezidentkou.

Bola to jedna z najviac emotívnych volebných nocí, aké Slovensko zažilo. Prieskumy síce dosť jasne hovorili, že by sme mohli mať prvú prezidentku, ale i tak tomu bolo ťažké uveriť.

Počas čakania na výsledky boli v Starej tržnici v Bratislave desiatky novinárov a fotografov, medzi nimi aj Jozef Jakubčo, fotograf denníka SME. Jeho séria Noc s prezidentkou získala hlavnú cenu Grand Prix v súťaži novinárskej fotografie Slovak Press Photo.

„Do súťaže sa prihlásilo viacero autorov s fotografiami z volebnej noci, ale táto spomedzi nich vyčnievala. Ukazuje nám, kým Zuzana Čaputová je. Nevyzerá tu ako prezidentka – v dobrom zmysle slova. Stojí pevne na nohách, drží sa pri zemi, preto sú tieto fotky také silné, a preto vyhrali,“ hovorí Kadir van Lohuizen, uznávaný holandský fotograf a dvojnásobný víťaz World Press Photo, ktorý bol tento rok členom poroty.

Noc s prezidentkou – víťazná séria Slovak Press Photo. Foto – Jozef Jakubčo

Foto – Jozef Jakubčo

Foto – Jozef Jakubčo

Dobrá správa

Jozef Jakubčo pôsobí ako spravodajský fotograf už takmer pätnásť rokov. Na vypäté situácie, kde je naraz množstvo ďalších fotografov, má jednoduchú stratégiu. „Nemám rád tlačenicu a zároveň si hovorím, že je zbytočné urobiť takú istú fotku, akú majú aj ďalší fotografi vedľa mňa. Preto sa niekedy možno aj za cenu dobrého záberu snažím odísť niekam ďalej a skúšam nájsť iný uhol pohľadu,“ hovorí Jakubčo.

Tak to robil aj počas volebnej noci v Starej tržnici v Bratislave. Keď tam prišiel,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie