Denník N

Spustili nový Web umenia – robte si s dielami, čo chcete

Páči sa vám Matka s dieťaťom Mikuláša Galandu? Stiahnite si ju zadarmo a v dobrom rozlíšení. (zo zbierky SNG, prístupné na Webe umenia)
Páči sa vám Matka s dieťaťom Mikuláša Galandu? Stiahnite si ju zadarmo a v dobrom rozlíšení. (zo zbierky SNG, prístupné na Webe umenia)

Na Webe umenia sú tisíce diel zo zbierok slovenských galérií, z ktorých si mnohé môžete stiahnuť zadarmo a použiť, ako len chcete.

Zabudnite na tapety paliem v obývačkách, vytlačte si Galandu, Mednyánszkeho, Dürera alebo Čapkovho Psíčka a mačičku. Dnes Slovenská národná galéria spúšťa novú verziu Webu umenia a tá ponúka okrem prepracovaného vyhľadávania aj niekoľko ďalších noviniek.

Okrem iného si, napríklad, môžete stiahnuť z množstva autorskoprávne voľných diel vo vysokom rozlíšení a použiť ich na komerčné aj nekomerčné účely – urobiť si vlastný kalendár, tričko s obľúbeným dielom alebo aj spomínanú tapetu.

Web umenia fungoval ako online databáza diel zo zbierok slovenských galérií od roku 2010, ale kto v ňom aspoň raz vyhľadával, vedel, že sa najprv musel obrniť trpezlivosťou. Navyše, okrem malých náhľadov a základných informácií o dielach neponúkal nič viac.

Oddnes je to úplne inak. Cieľom nového Webu umenia je dostať umenie v kvalitnom rozlíšení a s relevantnými informáciami k čo najširšiemu publiku. Aj preto tím lab.SNG vedel, že to musí byť užívateľsky jednoduchá a ideálne aj zábavná stránka. Podarilo sa. A ešte sme sa vďaka nej posunuli bližšie k svetovým galériám, ktoré vedia, že technológie a umenie nie sú nezlučiteľné svety.

Ladislav Mednyánszky: Podvečer, okolo 1880 - 1895. Galéria umenia Ernesta Zmetáka.
Ladislav Mednyánszky: Podvečer, okolo 1880 – 1895. Galéria umenia Ernesta Zmetáka. Web umenia.

Karol Divald: Tri koruny nad Dunajcom, 1873 (?), SNG. Web umenia.
Karol Divald: Tri koruny nad Dunajcom, 1873 (?), SNG. Web umenia.

Dominik Skutecký: Prsteň milého, 1886. SNG. Web umenia.
Dominik Skutecký: Prsteň milého, 1886. SNG. Web umenia.

Diela budú pribúdať

„Niektoré galérie ešte majú obavy, že ľudia už k nim nebudú chodiť, alebo nastane problém s právami, ale tak to nie je. Rovnako neplatí, že by sme diela týmto spôsobom nejako dehonestovali. Takto si môžu nájsť nové uplatnenie a dostať sa aj do povedomia divákov, ktorí bežne do galérie nechodia, alebo ich k nám rovno pritiahnu,“ hovorí Mária Bohumelová, hlavná manažérka projektu Digitálna galéria.

Práve vďaka digitalizácii budú na stránke pribúdať ďalšie diela – spolu ich má byť viac než stotisíc, teraz ich tam nájdete viac ako 64-tisíc. Pochádzajú zo zbierok SNG, Oravskej galérie v Dolnom Kubíne, Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, Galérie umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch a Galérie mesta Bratislavy.

Množstvo z nich sa dá prezerať vo veľmi vysokom rozlíšení. Pri každom diele je údaj o dostupnosti a možnosti použitia. Stiahnuť dielo, na ktoré ešte nie sú voľné autorské práva, je vraj takmer nemožné, hovorí Michal Čudrnák z projektu Digitálna galéria s programátorom Igorom Rjabininom, ktorí dnes web predstavili. O grafiku webu sa postaral grafický dizajnér Braňo Matis.

„Celý web funguje v rámci našej filozofie, že má byť otvorený a dostupný. Zbierky galérií vznikajú z verejných financií, digitalizáciu financujú verejné peniaze, tak by aj výsledok tejto spolupráce mal byť dostupný všetkým,“ hovorí Igor Rjabinin. A tým nemyslí iba na stiahnuteľné diela či ich prezeranie, ale aj na samotný web. V dolnej časti stránky nájdu programátori odkaz, ktorým sa dostanú ku všetkým zdrojovým kódom webu, dokonca aj k prepracovanému vyhľadávaču, ktorý rozoznáva slovenské skloňovanie, ale dokonca aj synonymá. Keď si teda chcete pozrieť všetky obrazy, na ktorých je trebárs klaun, nájde vám aj komediantov, šašov či pajácov.

Josef Čapek: 7. povídaní o pejskovi a mačičce, okolo 1928. SNG. Web umenia.
Josef Čapek: 7. povídaní o pejskovi a mačičce, okolo 1928. SNG. Web umenia.

Sociálna sieť umelcov

Autori webu nemali ambíciu vypustiť von úplne hotovú a finálnu verziu stránky. Viac sa im páčila idea ukázať, ako sa web zdokonaľuje a pribúdajú na ňom nové funkcie aj diela. Tie sa dopĺňajú neustále – momentálne je projekt digitalizácie, ktorý je financovaný z európskych štrukturálnych fondov, v druhej polovici. „Na jeho konci budeme mať v digitálnej forme dve tretiny všetkých diel zo zbierok dvadsiatich slovenských galérií, a to je naozaj výnimočné,“ hovorí Michal Čudrnák.

Okrem jednoduchého vyhľadávania s množstvom špecifikácií, ktoré si môžete zvoliť, bude na webe pribúdať najmä vlastný obsah – videá, články a kolekcie diel na konkrétne témy – napríklad diela súvisiace s vojnami, folklórom či konkrétnymi časťami krajiny. Už teraz tam však nájdete sociálne väzby – pri mnohých autoroch sú pridaní ich spolužiaci, kolegovia či priatelia.

Na začiatok je spustená rubrika Dielo v detaile, ktorá približuje konkrétnu maľbu, sochu, fotografiu či objekt s komentárom kurátorov. V rubrike Príbehy umenia predstavia známe diela krátke dokumenty, v ktorých ich môžete spoznať zo strany ich tvorcov alebo príbuzných, ako je to v pilotnom diele venovanom Slavínu, soche vojaka na pylóne od Alexandra Trizuljaka.

Onedlho má pribudnúť aj vyhľadávanie podľa farieb, miest na mape alebo možnosť ukladať si obľúbené diela do vlastného profilu. A keď si chcete dať niektoré z diel profesionálne vytlačiť v dobrej kvalite – na webe si ho jednoducho objednáte a potom vyzdvihnete.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie