Denník N

Teroristi zabili v parížskej redakcii Charlie Hebdo dvanásť ľudí

Francúzsky zákon je reakciou na útoky islamistov na týždenník Charlie Hebdo a na židovských obchod v Paríži, pri ktorých zomrelo 17 ľudí. Foto - TASR/AP
Francúzsky zákon je reakciou na útoky islamistov na týždenník Charlie Hebdo a na židovských obchod v Paríži, pri ktorých zomrelo 17 ľudí. Foto – TASR/AP

Satiristický magazín krátko predtým zverejnil karikatúru šéfa Islamského štátu.

PARÍŽ. Dvanásť ľudí prišlo o život pri útoku strelcov na parížsku redakciu satiristického týždenníka Charlie Hebdo. Desiati boli členovia redakcie, ďalší dvaja policajti. Päť ľudí utrpelo vážne zranenia.

Francúzska polícia už údajne lokalizovala troch páchateľov, podľa posledných informácií sa majú nachádzať v meste Reims na severovýchode krajiny.

„Buď s im podarí utiecť, alebo vypukne streľba,“ povedal pre agentúru AFP jeden z policajtov, ktorý je príslušníkom zásahovej jednotky.

Dvaja z útočníkov sú bratia, ktorí majú francúzsku štátnu príslušnosť – 34-ročný Said Kouachi a 32-ročný Chérif Kouachi z Paríža. Tretím je 18-ročný Hamid Mourad, ktorý má pochádzať z Reimsu.

Komentár Petra Morvaya
Máločo si zaslúži výsmech viac ako fanatizmus a máločo sa výsmechu bojí viac ako fanatizmus. Čítajte viac

Zomreli známi  karikaturisti

Medzi obeťami sú štyria karikaturisti. Jedným z nich je Stéphane Charbonnier, známy ako Charb. Al-Káida ho podľa Guardianu zaradila v roku 2013 na zoznam ľudí, ktorých chcela zabiť. Zahynuli aj ďalší slávni karikaturisti Jean Cabut alias Cabu, Georges Wolinski a Bernard Velhac alias Tignous.

Karikaturistka Reyová pre Humanité povedala, že práve ona pustila útočníkov pod hrozbou streľby do redakcie.

„Trvalo to päť minút. Skryla som sa pod stolom. Hovorili dokonale po francúzsky. Povedali, že sú al-Káida,“ citoval jej vyjadrenia portál France24.

Jeden zo zabitých policajtov bol pridelený na ochranu šéfredaktora Stephana Charbonniera, ktorý v minulosti dostal viacero hrozieb.

Myslel si, že len točia film

Fotograf Lam Duc Hien býva v Paríži len 50 metrov od redakcie magazínu Charlie Hebdo. V stredu ráno si dlhšie pospal, práve raňajkoval, keď zrazu započul streľbu.

„To znie ako streľba z kalašnikova, pomyslel som si. V Paríži? To predsa nie je možné. Myslel som si, že určite točia nejaký film,“ povedal pre Denník N.

Zvuk kalašnikova pozná, keďže fotil konflikty v Iraku aj v Sýrii. Je na voľnej nohe, momentálne spolupracuje s denníkom le Monde.

Nemohol sa však pozrieť, čo sa deje, keďže jeho byt v budove, ktorá je naproti redakcii, je otočený do dvora. Celé to trvalo päť minút.

„Znelo to ako salva, potom ticho, potom zase salva a zase ticho,“ opísal, čo počul.

Keď vyšiel von, videl policajtov a množstvo sanitiek, neskôr uzavreli aj miestnu stanicu metra. „Francúzi sú šokovaní, v Paríži sa chystá veľká demonštrácia,“ dodal.

Útočníci utiekli v aute, polícia ho našla

Útočníci podľa polície ušli z miesta v tmavom aute, kde ich čakal tretí muž. Polícia našla vozidlo odstavené v štvrti Porte de Pantin.

V okolí redakcie v centre Paríža bolo vidno stopy po guľkách z kalašnikova, ktorým útočili ozbrojenci.

„Asi pred polhodinou sme videli dvoch zamaskovaných mužov, ako s kalašnikovmi vtrhli do budovy,“ citovala agentúra Reuters krátko po útoku svedka Benoita Bringera. „O chvíľu na to sme počuli streľbu.“

Francúzsky novinár Pierre de Cossette povedal, že niektorí svedkovia počuli útočníkov kričať: Prorok bol pomstený. Toľko obetí pri jednom útoku ako dnes Francúzsko nezažilo už 40 rokov.

Posledný príspevok na Twitteri magazínu Charlie Hebdo je karikatúra lídra Islamského štátu Abú Bakr Bagdádího.

V Paríži sú mimoriadne bezpečnostné opatrenia

„Je to mimoriadny čin barbarstva proti novinám. Musíme ukázať, že sme jednotná krajina,“ povedal francúzsky prezident Francois Hollande. Za útokom sú podľa neho teroristi. Francúzskej polícii sa podľa neho podarilo v posledných týždňoch zmariť viacero teroristických útokov.

Na teroristický útok reagovali všetci svetoví lídri.

Americký prezident Barack Obama nariadil svojej administratíve, aby poskytla akúkoľvek pomoc potrebnú na postavenie teroristov pred spravodlivosť.

Francúzska vláda zvýšila bezpečnostné opatrenia na najvyššiu možnú úroveň. Paríž je plný policajtov, sú pred všetkými dôležitými budovami, na turisticky atraktívnych miestach.

Bezpečnostné opatrenia zvýšil aj dánsky denník Jyllands-Posten, ktorý v minulosti rozpútal protesty vydaním karikatúr Proroka Mohameda. Ich autorom je karikaturista Kurt Westergaard, ktorý už desať rokov žije pod ochranou. Satira musí mať podľa jeho slov v demokratickej spoločnosti vždy svoje miesto.

Karikatúry Mohameda zverejnili aj v minulosti

Noviny Charlie Hebdo vyvolali už minulosti kontroverzie v moslimskej verejnosti, keď zverejnili karikatúry proroka Mohameda.

V poslednom čísle mali na obálke kontroverznú knihu  Soumission od Michela Houellebecqa, ktorá vyvolala rozruch dystopickou predstavou Francúzska, ktorému vládnu islamisti.

Francúzski politici jednotne vyjadrujú podporu redakcii Charlie Hebdo, píše France Soir. Pripojil sa aj britský premiér David Cameron. „Tieto vraždy v Paríži sú choré. Stojíme za francúzskymi občanmi v boji proti teroru a v obrane slobody tlače,“ vyhlásil v parlamente podľa Guardianu Cameron.

Francúzsko už počas predvianočných dní vystrašili útoky na chodcov autami v Nantes a Dijone, ktoré vážne zranili viacerých ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok na Charlie Hebdo

Svet

Teraz najčítanejšie