Denník N

Mazurek v parlamente končí, súd mu potvrdil vinu za rasistické reči v rádiu

Milan Mazurek na súde. Foto N - Vladimír Šimíček
Milan Mazurek na súde. Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované 12.55 – Súd zmenil pôvodný trest z 5-tisícovej pokuty na 10-tisícovú. Ak by Mazurek pokutu nezaplatil, hrozilo by mu polročné väzenie.

Poslanec Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko Milan Mazurek príde o svoj mandát v parlamente. Ide o vôbec prvý prípad, keď súdna moc zbavila mandátu poslanca parlamentu.

Senát Najvyššieho súdu vedený sudcom Petrom Paludom v odvolacom konaní potvrdil jeho vinu v kauze rasistických rečí o Rómoch v žilinskom Rádiu Frontinus.

Keďže sa podľa súdu dopustil úmyselného prečinu hanobenia národa, rasy či presvedčenia, v parlamente skončí. Mazurekovi advokáti síce avizovali, že podajú dovolanie ako mimoriadny opravný prostriedok, to však nemá odkladný účinok.

Hovorí to ústava, podľa ktorej mandát poslanca „zaniká dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin“.

Ak by Mazurek pokutu nezaplatil, nebude môcť kandidovať ani v budúcoročných parlamentných voľbách. Zákon totiž hovorí, že prekážkou práva byť volený je „právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené“. Ak desaťtisíc eur zaplatí, jeho kandidatúre v budúcoročných voľbách nebude nič stáť v ceste.

Milan Mazurek na súde. Foto N – Vladimír Šimíček

Vinný už v prvom kole

Stratu mandátu už potvrdil aj predseda mandátovo-imunitného parlamentného výboru Juraj Blanár (Smer-SD). O svoj mandát Mazurek prišiel podľa Blanára práve v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin hanobenia rasy, národa a presvedčenia.

Mazureka prišli na súd podporiť špičky ĽSNS vrátane predsedu strany Mariana Kotlebu. Atmosféra pred pojednávaním však bola oveľa pokojnejšia ako vlani v Banskej Bystrici.

Najvyšší súd v utorok posudzoval verdikt Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý Mazureka uznal vinným už vlani v apríli.

Voči tomuto rozsudku sa odvolal Kotlebov poslanec aj prokurátor. Banskobystrický súd Mazureka potrestal pokutou 5-tisíc eur, čo sa prokuratúre zdalo neprimerane nízke. Žiadala, aby súd zmenil trest Mazurekovi na podmienku a povinnosť zúčastniť sa školenia o rómskom holokauste.

Súd nakoniec uznal, že 5-tisícová pokuta je vzhľadom na majetkové pomery poslanca nízka. Vymeral mu trest 10-tisíc eur. Mazurek po vyhlásení rozsudku vyhlásil, že sa nenechá zastrašiť a bude vo svojich politických aktivitách pokračovať.

Predseda ĽSNS Marian Kotleba po rozsudku povedal, že o mandát prišiel „jeden z najaktívnejších poslancov“ a že ide o precedens, lebo bol za svoje výroky potrestaný poslanec parlamentu. Na výroky mimo rokovacej sály sa však poslanecká imunita nevzťahuje.

Prokurátor: je to rasistický extrémista

Prokurátor Tomáš Honz rozsudok privítal. „Bolo potrebné rasistického extrémistu, pána Mazureka, za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť,“ vyhlásil Honz.

„Najvyšší súd výšku peňažného trestu zvýšil, čím čiastočne vyhovel môjmu odvolaniu. Uvítam, ak bude bezproblémový a voľný priechod spravodlivosti v oblasti extrémistickej kriminality aj v budúcnosti.“

Mazureka na bratislavskom súde zastupovali advokáti Peter Kupka a Tomáš Rosina. Poslanca súdili za jeho výroky v žilinskom Rádiu Frontinus z októbra 2016. Do relácie mal pôvodne prísť predseda strany Marian Kotleba, v rádiu o zmene ani nevedeli.

Mazurek v éteri hovoril o „celej komunite cigánskych asociálov“. Rozprával zážitky zo základnej školy, kde keď sa podľa neho otvorili dvere na osobitnej škole oproti tej ich, „bolo to ako v zoologickej záhrade“. Moderátor nezareagoval ani vtedy, keď poslanec rozprával o tom, ako by mal štát zasiahnuť a že Cigáni si z plodenia detí nebudú môcť robiť biznis.

„To musíme zastaviť,“ zdôrazňoval a pokračoval, že peniaze z eurofondov investujeme do ľudí, ktorí „nikdy pre národ neurobili nič a nič nám neprinesú ani v budúcnosti“.

Mazurek sa na Najvyššom súde snažil brániť okrem iného tým, že spochybnil zákonnosť dôkazu, teda zvukový záznam z Rádia Frontinus, ktorý súdu dodal konateľ rádia na dvoch CD nosičoch. Jeho advokáti tvrdili, že nebolo zrejmé, z akého zdroja a ako bol záznam vytvorený, či je naozaj autentický a či nebol dodatočne upravený.

Prokurátor označil tieto námietky za absurdné, lebo záznam relácie je stále na YouTube.

Mazurek spochybňoval aj znalecký posudok rozhlasovej nahrávky jeho rozhovoru s redaktorom Rádia Frontinus, ktorý vypracoval znalec Max Steuer. Poslanec ĽSNS tvrdil, že Steuer má nepriateľský vzťah ku Kotlebovej strane. Na súde v Banskej Bystrici ho vlani spochybňoval tiež – vtedy na základe toho, že o ňom tvrdil, že je Žid.

Rádio Frontinus za rozhovor dostalo od licenčnej Rady pre vysielanie a retransmisiu pokutu vo výške 15-tisíc eur.

Milan Mazurek na súde. Foto N – Vladimír Šimíček

Mizíka nedávno oslobodili

Mazureka by mal v parlamente nahradiť 44-ročný bývalý trenčiansky krajský predseda ĽSNS Milan Špánik, ktorý však už v župných voľbách v roku 2017 a komunálnych v roku 2018 kandidoval ako nezávislý či s podporou Národnej koalície. Denník N ho oslovil.

Polícia dávnejšie vyšetrovala Mazureka aj za jeho skoršie výroky o holokauste. „Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napísal na Facebooku.

Profil aj s oslavným príspevkom o Nemecku za Adolfa Hitlera stiahol krátko po úspechu strany vo voľbách v roku 2016. Polícii výroky nestačili a tvrdila, že trestný čin popierania holokaustu nespáchal. S názorom polície sa na jeseň 2016 stotožnila aj generálna prokurátora.

Polícia vtedy argumentovala napríklad tým, že v prvej časti príspevku Mazurek iba hodnotí životnú úroveň Nemcov či ekonomickú a vojenskú silu krajiny, no so zločinmi nesympatizuje, čo mala dokazovať veta „neobhajujem žiadny režim“.

Najvyšší súd nedávno rozhodoval aj o osude ďalšieho poslanca ĽSNS Stanislava Mizíka. V júli zamietol odvolanie prokuratúry proti vlaňajšiemu rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý oslobodil Mizíka za status na profile s jeho menom na Facebooku.

Text z januára 2017 kritizoval prezidenta Andreja Kisku za udelenie štátnych vyznamenaní pre ľudí, o ktorých sa v statuse písalo, že sú židovského pôvodu.

Najvyšší súd sa stotožnil so záverom Špecializovaného trestného súdu, že sa nedá jednoznačne povedať, že status na Facebooku napísal Mizík. Poslanec sa obhajoval aj tým, že nevie pracovať na počítači.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Milan Mazurek

Slovensko

Teraz najčítanejšie