Denník N

Nenechajte sa oklamať: Ako má vyzerať dobrý sporiaci účet

Vyše polovica Slovákov si podľa prieskumov zo svojej výplaty dokáže niečo odložiť, v priemere 130 eur mesačne. Vyplýva to z prieskumu 365 banky. To, na aký sporiaci účet tieto peniaze pošlete pritom nie je jedno. V spleti rôznych ponúk sa dá ľahko zamotať. Na čo si dať pozor, aby ste mali čo najvýhodnejšie podmienky?

Čo má poskytovať dobrý sporiaci účet:

  • Výhodou je, ak je sporiaci účet bez viazanosti – peniaze si môžete kedykoľvek vybrať a použiť ich na to, čo aktuálne potrebujete.
  • Viete si na ňom sporiť na konkrétny účel alebo cieľ. Čím viac cieľov si môžete stanoviť, tým lepší prehľad budete mať a tým si aj viac nasporíte.
  • Jednou zo základných výhod sporiacich účtov je, že sa vám na nich peniaze zhodnocujú. Dobrý sporiaci účet by mal mať preto výhodný úrok, aby ste zarobili čo najviac. Na bežnom sporení bez viazanosti sa úroky pohybujú spravidla tesne nad nulou.
  • Úrokové sadzby by mali byť garantované počas celej doby sporenia.
  • Zriadenie účtu, ako aj jeho vedenie, by malo byť zadarmo.
  • Mali by ste mať možnosť vkladať na účet aj nízke sumy – napríklad 5 eur.
  • Zriadiť a vykonávať zmeny na účte by ste mali mať možnosť robiť elektronicky, teda kedykoľvek a z pohodlia domova.

Koľko si odkladať a kedy začať

Výška sumy, ktorú si človek každomesačne odkladá nabok, by mala byť prispôsobená trom základným kritériám:

  1. Na aký účel si odkladá, teda akú sumu potrebuje našetriť
  2. Kedy chce dosiahnuť cieľovú sumu
  3. Aký má príjem

V prípade, že suma, ktorú si chce človek našetriť nie je vysoká, môže si odkladať po nižších sumách. Ak si odkladá len tak „na horšie časy“, finanční poradcovia odporúčajú sporiť si aspoň 10 percent z výšky mesačného platu.

Ak vám plat vzrastie, mali by ste tomu prispôsobiť aj výšku sumy, ktorú sporíte. V prípade, že vám príjem z nejakého dôvodu vypadne, budete totiž potrebovať udržať vyššiu životnú úroveň.

Ideálny čas, kedy so sporením začať, je hneď. Úspory totiž predstavujú finančnú rezervu, ktorá vám pomôže v prípade, že sa vyskytnú nečakané výdavky. Dnes si pritom môžete sporenia doslova „vyťukať“ na pár klikov v mobilnej aplikácii, takže je to veľmi jednoduché a rýchle.

Úspory domácností v EÚ a na Slovensku

Prečo si stanoviť ciele

Hoci si vyše polovica Slovákov dokáže časť svojej výplaty odložiť, takmer dve tretiny z nich si nešetria na žiadny konkrétny cieľ. Nevýhodou takéhoto prístupu je predovšetkým to, že pri ňom človek pomerne rýchlo stráca motiváciu aj prehľad. Ak si však stanovíte cieľ – či už je to dovolenka, nové auto, úspory pre deti či operácia očí – zvýši sa pravdepodobnosť, že od sporenia časom neupustíte.

Výhodou pri stanovení cieľa je takisto to, že máte jasne určenú sumu, ktorú potrebujete našetriť, ako aj čas, ktorý na to musíte vynaložiť. Pri výbere sporiaceho účtu, ktorý vám to umožní si však dajte pozor na to, aby vám banka umožnila dostatočný počet takýchto cieľov. Niektoré banky totiž dovoľujú maximálne 2 podúčty.

„Výhodou sporenia v 365 banke je, že takýchto sporení s cieľom, teda sporiacich podúčtov, môžete mať až 50. V aplikácii ich máte prehľadne kategorizované a vždy viete, koľko a na čo sporíte, rovnako ako to, kedy dosiahnete cieľovú sumu,“ vysvetľuje PR manažérka 365 banky Linda Valko Gáliková. Klasické sporenie od 365 banky ponúka úrok 0,365 percenta p.a., čo je aktuálne jedna z najvýhodnejších ponúk na trhu.

Čo ak na sporenie nie som?

Aj pre ľudí, ktorí nie sú zrovna typy na sporenie a nemajú aktuálne žiadne ciele, na ktoré by potrebovali nasporiť, majú banky riešenie – sporenie zaokrúhľovaním. Banka pri ňom v podstate šetrí za klienta.

Napríklad v 365 banke si pri sporiacom produkte s názvom Syslenie človek iba vyberie, či chce zaokrúhľovať svoje platby kartou (na 1, 5, alebo 10 eur) alebo chce takzvaný bezcentový účet – v tomto prípade mu aplikácia pošle na Syslenie prebytočné centy zo všetkých prijatých a odoslaných platieb, vrátane platieb kartou.

„Už pri výbere pravidla sa klientovi v aplikácii zobrazí, koľko by pri danom type zaokrúhľovania mohol našetriť. Peniaze si teda nevkladá na účet sám, ale banka to robí zaňho,“ vysvetľuje Gáliková.

Veľkou výhodou tohto sporiaceho účtu je, že sa peniaze zhodnocujú skutočne vysokým úrokom – 3,65 percenta p.a.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie