Denník N

Aj J&T Banka, akcionár Poštovej banky, rada úveruje cyperské firmy

Zakladajúci partner J&T Patrik Tkáč. Foto - TASR
Zakladajúci partner J&T Patrik Tkáč. Foto – TASR

Aktualizované 15:54 – Česká národná banka sa k cyperským úverom, ktoré poskytla J&T banka, nevyjadrila. Odvoláva sa na zákonnú povinnosť mlčanlivosti.

Nielen Poštová banka, ale aj jej významný akcionár – J&T Banka úveruje vo veľkých objemoch firmy, ktoré majú sídlo na Cypre.

J&T Banka poskytla vlani cyperským firmám úvery v sume prevyšujúcej 30 miliárd českých korún (asi 1,1 miliardy eur). To je 43 percent všetkých úverov, ktoré banka v roku 2014 poskytla.

Z výročnej správy banky ďalej vyplýva, že tieto úvery sa len v menšej miere použili na projekty, ktoré sa robili na Cypre. Takto sa použilo len niečo málo cez 600 miliónov českých korún.

„Dá sa teda konštatovať, že približne 30 miliárd korún a 42 percent svojho úverového portfólia poskytla banka klientom, ktorí formálne vykazujú sídlo na Cypre, ale nerealizujú tam svoje aktivity, na ktoré bol úver určený. S primeranou dávkou zjednodušenia sa dá hovoriť o takzvaných schránkových firmách,“ hovorí opozičný poslanec Miroslav Beblavý, ktorý na úvery J&T Banky cyperským firmám upozornil na Facebooku.

J&T banka úverovala aj firmy so sídlom na Kajmanských ostrovoch a Britských Panenských ostrovoch, dokopy v sume 1,4 miliardy korún. Tieto peniaze sa nepoužili na projekty v týchto krajinách.

Český regulátor je strohý

J&T Banka so sídlom v Prahe spadá pod kontrolu Českej národnej banky. Na Slovensku má pobočku.

„Česká národná banka v rámci výkonu dohľadu situáciu na finančnom trhu štandardne sleduje. Kvôli zákonnej povinnosti mlčanlivosti sa však nie je možné k jednotlivým subjektom a konkrétnym prípadom finančného trhu vyjadrovať,“ povedala Kateřina Bartůšková z odboru komunikácie českej centrálnej banky.

Český regulátor tak neodpovedal napríklad na otázku, či v J&T Banke vykonáva momentálne dohľad a či takýto objem úverov cyperským firmám považuje za rizikový. Česká národná banka sa nevyjadrila ani k tomu, či v tejto otázke komunikuje s Národnou bankou Slovenska. Tá sa nedávno vyjadrila, že priveľa cyperských úverov považuje za riziko pre náš bankový sektor.

NBS nedávno na mieste preverovala, prečo Poštová banka požičala cyperským firmám úvery v sume 550 miliónov eur a kto ich vlastne získal. Je to asi štvrtina zo všetkých úverov, ktoré banka vlani poskytla.

Čo je riziko

Bankový dohľad v banke patriacej J&T automaticky neznamená, že banka má problémy. Mala by však vysvetliť vysvetliť, prečo má toľko cyperských úverov, hoci Slovensko nie je s Cyprom významne ekonomicky previazané.

V čom môže byť vlastne problém? Rizikom je, že cez firmy na Cypre sa peniaze poskytujú osobám alebo firmám, ktoré majú blízky vzťah k banke alebo jej akcionárom, vo väčšej miere, ako je prípustné.

„Cyprus je členským štátom Európskej únie. Jedným zo základných pilierov EÚ je sloboda podnikania,” reagovala pred pár dňami Poštová banka. Jej šéf nám rozhovor poskytnúť nechcel.

Guvernéra NBS Jozefa Makúcha sme sa tento týždeň opýtali, prečo Bankovému dohľadu uniklo, že Poštová banka poskytla pol miliardy eur úverov cyperským firmám. “Nie je to niečo, čo by sa jednorazovo udialo. Je to dlhodobo sledovaný vývoj, ktorý monitorujeme, ale ten vývoj je v súlade s limitmi, ktoré Poštová banka má, takže nie je dôvod na nejaké mimoriadne opatrenia,” povedal Makúch.

Bankový dohľad už v minulosti riešil Poštovú banku kvôli gréckym dlhopisom. Táto investícia sa ukázala pre banku ako výrazne stratová a jej vtedajší majoritný akcionár Istrokapital, ktorý má sídlo na Cypre, to zachraňoval tak, že do banky pustil J&T. Tá vlastní teraz zhruba 90 percent akcií Poštovej baky.

Patrik Tkáč, podpredseda predstavenstva J&T Finance Group, v stanovisku pre Denník N uviedol, že Poštová banka spĺňa všetky ukazovatele kapitálovej primeranosti, ktorá je vysoko nad minimálnou hranicou stanovenou regulátorom.

„Každá banka, ktorá poskytuje financovanie, a to akémukoľvek subjektu, nielen cyperskému, vždy pozná meno jeho konečného vlastníka. Rovnako aj audítor a samotná NBS pozná meno majiteľa. A tak je prakticky nemožné, aby došlo k financovaniu vlastných projektov, ani k nadmernej úverovej expozícii voči jednému subjektu,“ reagoval Tkáč.

Patrik Tkáč dnes na Facebooku adresoval Beblavému odpoveď, prečo J&T Banka poskytla toľko úverov cyperským firmám: “Takže: 95 percent vlastníkov cyperských firiem, ktoré financujeme, sú české a slovenské fyzické osoby. Tie firmy nemajú účty na Cypre, ale u nás. Podľa platnej legislatívy každý Slovák a Čech, ktorý očakáva kapitálový zisk vyšší ako 200-tisíc eur a neinvestuje prostredníctvom štruktúry podobnej Cypru, tak okráda vlastnú rodinu!”

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie