Denník N

Fyzik ocenený SAV: Kvantové počítače by prelomili takmer každé heslo, naše súkromie by sa narušilo

Fyzik Mark Hillery. Foto – Andrea Veselá/SAV
Fyzik Mark Hillery. Foto – Andrea Veselá/SAV

Fyzikovi Markovi Hillerymu udelila Slovenská akadémia vied Medzinárodnú cenu SAV. S fyzikálnym ústavom spolupracuje od 90. rokov. V rozhovore hovorí o kvantovej fyzike, popieračoch vedy alebo porovnáva vedu v Európe a USA.

Fyzik Mark Hillery skúma kvantový svet – jeho poznatky by sa mohli využiť napríklad pri stavbe kvantových počítačov. Ide o také počítače, ktoré pri svojej činnosti využívajú javy známe z kvantovej mechaniky.

Na rozdiel od štandardných počítačov, aké poznáme dnes, by kvantové počítače dokázali spracovať oveľa väčšie množstvo dát oveľa rýchlejšie.

„S kvantovými počítačmi by sme mohli robiť oveľa zložitejšie výpočty, takže by mali vplyv úplne na všetko,“ vraví v rozhovore Hillery. Zatiaľ však výkonné kvantové počítače neexistujú.

Hillerymu v utorok Slovenská akadémia vied udelila Medzinárodnú cenu SAV. Fyzik pôsobí na Hunter College v New Yorku a viac ako 20 rokov spolupracuje s Centrom pre výskum kvantovej informácie na Fyzikálnom ústave SAV.

Zahraničný vedec najprv nadviazal spoluprácu s fyzikom Vladimírom Bužekom. Od 90. rokov spolu vydali 50 vysoko citovaných vedeckých prác. V roku 1996 vydali článok o kvantovom klonovaní. Jav znamená, že v kvantovom systéme nemožno vytvoriť dokonalú kópiu či klon pôvodnej informácie, no Bužek s Hillerym ukázali, ako vyrobiť klony, ktoré sa blížia k „dokonalému ideálu“. Uvedenou prácou založili výskum v oblasti kvantového klonovania.

Fyzik Bužek, ktorý Hilleryho navrhol na cenu SAV, zaspomínal na začiatky vzájomnej spolupráce takto: „Profesor Hillery bol nielen svedkom, ale aj aktívnym účastníkom nášho (stále neukončeného) donkichotovského zápasu o kvalitnú vedu na Slovensku. Zažil s nami roky, keď celá naša skupina získala na výskum na jeden rok grant vo výške 27-tisíc korún (ktoré som agentúre VEGA vrátil so srdečným pozdravom) a v pracovni sme mali v zime 12 stupňov Celzia. Prežíval s nami eufóriu konca mečiarovského marazmu v roku 1998 (ktorý sa veľmi trpko prejavoval aj vo vede a jeho dozvuk vidíme i dnes).“

Hillery bol na Slovensku po prvý raz v roku 1993, odvtedy sem chodí pravidelne. Pokrok je podľa neho zrejmý, krajina aj veda sa u nás posunuli dopredu. „Centrum pre výskum kvantovej informácie na SAV je uznávanou inštitúciou, nielen v Európe, ale aj vo svete. Ľudia, ktorí v ňom pracujú, sa pravidelne zúčastňujú konferencií v Európe, Ázii aj Spojených štátoch. Ústav má vynikajúce renomé po celom svete,“ hovorí ocenený vedec.

Ako sa Slovensko zmenilo od vášho prvého príchodu v roku 1993?

Centrum Bratislavy vtedy nevyzeralo veľmi vábne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie