Denník N

Sú to eštebácke praktiky, hovoria herci o výpovedi pre šéfa Činohry SND na začiatku sezóny

Michal Vajdička. Foto N - Tomáš Benedikovič
Michal Vajdička. Foto N – Tomáš Benedikovič

Režisér Michal Vajdička dostal hodinovú výpoveď. Oficiálnym dôvodom sú manažérske zlyhania.

„Považujem to za absolútne škodlivý, intrigánsky a nekompetentný krok,“ hovorí Martin Huba o odvolaní Michala Vajdičku z postu šéfa Činohry Slovenského národného divadla.

Vajdička dnes dostal od generálneho riaditeľa Vladimíra Antalu hodinovú výpoveď. Oficiálnym dôvodom okamžitého odvolania na začiatku stej výročnej sezóny sú „zlyhania v manažérskych povinnostiach“. Podľa oficiálneho stanoviska SND bolo „za obdobie roku 2018 do februára 2019 zrušených 38 predstavení a nahradených 54 predstavení; v 37 prípadoch bez vykázania relevantných zákonných dôvodov. Rušenie predstavení bolo kritizované aj zo strany návštevníkov SND a poškodzovalo tak dobré meno SND v spoločnosti.“

„Som zaskočený, ale nie som prekvapený. Všetko nasvedčovalo tomu, že to malo prísť už omnoho skôr. Teraz si len našli dôvod, ktorý má byť čitateľný, no je jasné, že za ním je politická objednávka. Otázne je len to, prečo sa to stalo teraz,“ hovorí režisér Michal Vajdička.

Nenecháme to tak, odkazuje činohra

O odvolaní Michala Vajdičku sa hovorilo už pred letom. Situácia sa však napokon upokojila. „Pred prázdninami sme aj s generálnym riaditeľom viedli konštruktívnu debatu o prichádzajúcej sezóne, rozoberali sme produkčné záležitosti a hovorili sme o budúcnosti,“ hovorí Michal Vajdička.

Za manažérskymi zlyhaniami majú byť podľa neho najmä zmeny v programe predstavení uplynulej sezóny. „Vyčítajú mi neoprávnené zmeny v programe nepodložené péenkami, ale to je hlúposť. Zmeny sa v divadle vždy dejú a nielen na základe toho, že niekto náhle ochorie alebo má úraz, a žiadne predpisy to nedokážu zohľadniť,“ hovorí Vajdička.

Spomína napríklad prípad Tomáša Maštalíra, ktorý si zlomil rebrá, no po operácii sa rozhodol nastúpiť, aby nemuseli rušiť veľký počet predstavení vrátane silvestrovského. „Program sme však aj tak museli upraviť a zaradiť také inscenácie, ktoré fyzicky zvládol – a to je presne prípad zmien, ktoré nie sú doložené péenkou,“ vysvetľuje Vajdička.

Michal Vajdička zverejnil kópiu oznámenia o svojom odvolaní na sociálnej sieti.

Svojho riaditeľa sa pred letnými prázdninami listom zastal aj umelecký súbor činohry.

„Vedeli sme, že ministerstvo rado robí podobné kroky cez prázdniny, keď sú ľudia na dovolenkách, a preto sme dali generálnemu riaditeľovi jasne najavo, že väčšina súboru za Michalom Vajdičkom pevne stojí,“ hovorí Richard Stanke.

Pre súbor je podľa neho jeho náhle odvolanie šok a obrovské prekvapenie, o to viac, že sa práve začína stá výročná sezóna národného divadla.

„Nemôžeme a nenecháme to tak,“ odkazuje Richard Stanke. Herci a herečky Činohry SND plánujú spoločné stretnutie a ďalšie kroky.

„Tento ťah mi pripomína eštebácke praktiky, neviem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie