Denník N

Prečo je mobil štátnej tajomníčky vec dôležitá pre trestné konanie

Monika Jankovská. Foto - TASR
Monika Jankovská. Foto – TASR

Autor pôsobí na Katedre trestného práva a kriminológie
Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave

Podľa Trestného poriadku každý, kto má pri sebe vec dôležitú pre trestné konanie, je povinný ju vydať orgánom činným v trestnom konaní alebo súdu na základe ich vyzvania. Ide o takzvanú edičnú povinnosť, ktorú si má dotyčná osoba splniť dobrovoľne. Ak tak neurobí, môže jej byť takáto vec odňatá aj proti jej vôli na základe príkazu na odňatie veci, ktorý v prípravnom konaní vydáva prokurátor a v konaní pred súdom súd. Prokurátor alebo súd príkaz na vydanie veci vydajú, ak možno dôvodne predpokladať, že dotyčná osoba má takúto vec dôležitú pre trestné konanie pri sebe.

Vecou dôležitou pre trestné konanie pritom môže byť akákoľvek vec, ktorá má pre orgány činné v trestnom konaní alebo súd dôkaznú hodnotu. Môže ňou byť napríklad listina alebo iný vecný dôkaz alebo aj mobilný telefón obsahujúci digitálne stopy a informácie dôležité pre trestné konanie (taktiež ide o informácie s dôkaznou hodnotou). Vecou dôležitou pre trestné konanie môže byť napokon aj vec, ktorú obvinený získal trestným činom alebo ktorú použil na spáchanie trestného činu.

Osobou, ktorá má pri sebe vec dôležitú pre trestné konanie, však nemusí byť iba podozrivý či obvinený, pretože takúto podmienku Trestný poriadok neupravuje. Trestný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Komentáre

Teraz najčítanejšie