Denník N

Jankovská odstupuje z funkcie. Zásah polície považuje za svinstvo

Monika Jankovská. Foto N - Vladimír Šimíček
Monika Jankovská. Foto N – Vladimír Šimíček

Monika Jankovská končí vo funkcii štátnej tajomníčky. Odmietla povedať, či polícii odovzdala nový mobil. Trvá na tom, že s Kočnerom nekomunikovala.

Štátna tajomníčka Monika Jankovská (za Smer) v najbližšom čase odstúpi z funkcie na ministerstve spravodlivosti. Zostáva však sudkyňou Krajského súdu v Bratislave. Na odchod z tejto pozície nevidí dôvod, stiahnutie sa z politickej funkcie odôvodnila tým, že vznikol neprimeraný tlak na jej príbuzných.

Svoj odchod avizuje potom, čo ju pred viac ako týždňom navštívili na ministerstve spravodlivosti policajti a na základe príkazu prokurátora ju požiadali, aby im odovzdala mobilný telefón. Zakročili aj voči sudkyni Andrei Haitovej, ktorá je Jankovskej sestra.

Polícia zobrala Jankovskej mobil pre to, že si podľa vyšetrovateľov vymenila viac ako tisíc správ s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema, z ktorých vyplýva podozrenie z korupcie alebo zo zneužitia právomocí verejného činiteľa.

„Nepoznám ho, nekomunikovala som s ním ani priamo, ani sprostredkovane, ani osobne, ani prostredníctvom iných osôb, nemienim sa k tomuto už viac vyjadrovať,“ povedala Jankovská o Kočnerovi, ktorý je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie