Denník N

Denník N vydal magazín o 2. svetovej vojne. Zadarmo ho dostane 13-tisíc študentov

100 strán o Hitlerovi, Stalinovi a holokauste.

Najnovšie vydanie N magazínu vyšlo v pondelok 2. septembra. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou. 

Bolo to tesne po posledných parlamentných voľbách. Kotlebovi fašisti sa dostali do parlamentu a s kolegami sme pochopili, že iba písať texty nestačí. Vyšli sme z redakcie a začali diskutovať na stredných školách po celom Slovensku.

Stojím pred tabuľou na priemyslovke v Topoľčanoch. V poslednej lavici sedel chalan v teplákoch, so svalnatými rukami. V jednom momente sa usmial a spokojne sa opýtal: „Prečo hovoríte iba o Židoch a holokauste? Boli predsa aj väčšie genocídy.“

Pozrel som sa na učiteľku, zdalo sa mi, že sa iba zúfalo pozerá a čaká, ako si s tým poradím.

Z Topoľčian som odchádzal so zvláštnym pocitom. Bolo mi jasné, že som toho chalana nepresvedčil. Bol si príliš istý. Napriek tomu som mal pocit, že to nie je stratené. Chcel diskutovať, väčšina jeho spolužiakov iba ticho počúvala.

Prešlo pár mesiacov a my sme pripravili prvý časopis, ktorý sme písali aj ako príručku pre stredné školy. Lebo aj keby sme chodili diskutovať každý týždeň, všetky triedy a školy by sme dodnes ani len neobišli.

Odvtedy sme poslali na stredné školy už desaťtisíce časopisov. Vďaka čitateľom, ktorí nám na ne prispeli, sme ich mohli do škôl poslať zadarmo. Viac ako 500 učiteľov s tými časopismi pracuje, učí.

Teraz sme pripravili časopis o mýtoch, ktoré sa viažu k druhej svetovej vojne. Je tam aj dôkladná odpoveď tomu študentovi z Topoľčian. Holokaust sa naozaj stal, nacisti zabili viac ako šesť miliónov Židov a napriek tomu, že ľudstvo v svojich dejinách napáchalo rôzne zverstvá, nič podobné sa doteraz nestalo.

Aj na tento časopis prispeli naši čitatelia. Vyzbierali viac ako desaťtisíc eur. Znamená to, že ho zadarmo dostane viac ako 13 000 študentov na 430 školách.

Predstavujem si tú učiteľku v Topoľčanoch, ale vlastne na ktorejkoľvek škole, lebo podobných chalanov, ako bol ten v teplákoch, je dosť po celom Slovensku. Posielame jej sto strán faktov, argumentov, zrozumiteľných dejín a odpovedí na klamstvá, polopravdy a mýty, ktoré o vojne aj 80 rokov po jej začiatku šíria ľudia ako Kotleba.

Naďalej totiž verím, že diskutovať má zmysel. Snáď si to prečíta aj on.

Príjemné čítanie.

Matúš Kostolný
šéfredaktor Denníka N

Texty o 2. svetovej vojne:

Najnovšie vydanie N magazínu vyšlo v pondelok 2. septembra. Nájdete ho v novinových stánkoch a členovia Klubu N ho dostanú bezplatne poštou. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

2. svetová vojna

Médiá

Slovensko

Teraz najčítanejšie