Denník N

Neoháňajte sa cťou, keď vraždíte svoje dcéry, manželky či sestry

Nálepkou „vražda zo cti“ sa často ospravedlňujú aj iné zločiny. 17-ročnú Taslímu Sólangíovú v Pakistane zavraždili pre spor o pôdu, jej vrahovia však svoj čin zakryli tým, že ho označili za „vraždu zo cti“. Foto – TASR/AP
Nálepkou „vražda zo cti“ sa často ospravedlňujú aj iné zločiny. 17-ročnú Taslímu Sólangíovú v Pakistane zavraždili pre spor o pôdu, jej vrahovia však svoj čin zakryli tým, že ho označili za „vraždu zo cti“. Foto – TASR/AP

Slovné spojenie „vražda zo cti“ sa snaží ospravedlniť odporný zločin vznešenými motívmi a je urážkou obetí.

V auguste vypadla z balkóna rodičovského domu neďaleko Betlehema 21-ročná palestínska žena Israa Ghraíb. Zlomila si chrbticu a poranila si aj tvár. Jej rodina tvrdila, že z balkóna skočila sama, vraj pri rituáli, pri ktorej z nej miestny klerik vyháňal zlého ducha.

Ona však z nemocničného lôžka na Instagram napísala: „Som silná a mám silnú vôľu žiť: ak by som ju nemala, už včera by som bola mŕtva. Neposielajte mi odkazy, aby som bola silná. Ja som silná. Nech Allah potresce tých, čo ma prenasledovali a ublížili mi.“

To naznačovalo celkom iný priebeh udalostí vedúcich k jej hospitalizácii, než tvrdila jej rodina. Z balkóna ju podľa miestnych médií buď vyhodili vlastní príbuzní, alebo v zúfalstve vyskočila sama, aby sa ubránila pred ich útokom.

Dôvodom bolo, že na sociálnej sieti zverejnila video s mladým mužom, s ktorým bola zasnúbená, hoci to ešte neoznámili verejne. Rodina síce dala páru svoje zvolenie, ale zverejnenie videa s „cudzím“ mužom považovala za pošpinenie svojej cti.

Po dvoch týždňoch v nemocnici Israa, ktorá bola vo svojom rodisku známa ako šikovná vizážistka a ktorej posty sledovalo 12-tisíc ľudí, zomrela. Rodina povedala, že dostala infarkt, čo je pomerne nepravdepodobná príčina smrti u takej mladej, zdravej ženy.

Pravdou je, že Israa podľahla zraneniam. Nie však tým spôsobeným pádom z balkóna, ale celkom čerstvým. Spôsobili jej ich už v nemocnici, priamo na lôžku. Polícia vypočula troch ľudí, podľa palestínskych aktivistov mladú ženy zabil jej brat.

Internetom sa zatiaľ šíri virálna audionahrávka, ktorú urobila sestrička v nemocnici. Sú na nej počuť údery a krik mladej ženy. Zrejmé tiež je, že jej nikto neprišiel na pomoc.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie