Denník N

Vedúce kuchyne sa idú zblázniť. Obedy v školách nie sú zadarmo, rodičia nerozumejú poplatkom

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Štát prispieva na jeden školský obed dotáciou 1,20 eur. Keďže príspevok nestačí na všetky náklady školskej kuchyne, rodičia budú doplácať

Mohol to byť školský rok, na ktorý sa bude spomínať ako na ten, keď zlacneli deťom obedy, o ktorých vládni politici mesiace hovorili, že sú zadarmo. Po prvých dvoch školských dňoch to zatiaľ vyzerá skôr tak, že september 2019 sa stane pamätný ako mesiac, keď sa pred školskými jedálňami tvorili veľké rady školákov aj ich rodičov.

Už v prvý školský deň sa však rodičia presvedčili, že deti zadarmo jesť nebudú a s obedmi je veľa zariaďovania. Doteraz boli zvyknutí, že deti stačí na obedy len prihlásiť.

„U nás doteraz nemuseli rodičia vypisovať ani prihlášku. Dala som iba triednej učiteľke tabuľku, do ktorej mi dopísala žiakov, ktorí chcú chodiť na obed. Na platby potom mali nastavené trvalé príkazy,“ vysvetľuje Eva Veľká, vedúca jedálne na Základnej škole Juraja Fándlyho v Seredi. Tento rok ich v prvý školský deň čakala ťažká úloha – pochopiť komplikovaný systém poplatkov za obedy.

Rodičia mali poslať prihlášku na obedy ešte v júni alebo do konca augusta. Podľa vedúcich jedální si to väčšina nechala na prvý školský deň a v jedálňach do seba narážali rady nespokojných rodičov. „Prišli s tým, že strava je zadarmo, netušili, že budú niečo doplácať. Teraz im to vysvetľujeme do zbláznenia,“ opisuje prvý školský deň vedúca jedálne zo Serede.

Je to chaos, hovoria rodičia

Miro, otec druháčky a tretiaka na Základnej škole Za Kasárňou v Bratislave, sa radšej prišiel spýtať vedúcej jedálne osobne, ako je to s tými poplatkami. „Je to chaos. Už neviem, či som pred dvoma mesiacmi dal prihlášku na obedy, či nie. Prišiel som sa radšej osobne spýtať, na začiatok školského roka som si vyhradil deň voľna.“

Aj pred jedálňou na Základnej škole Vazovova v Bratislave postávali bezradní rodičia. „Čakám na vedúcu jedálne, aby som sa jej spýtal, koľko máme platiť. Tento týždeň som syna ani neprihlásil na obed, sedí tam teraz medzi spolužiakmi a čaká,“ hovorí otec prváka.

Mnohí rodičia sa v prvý školský deň dozvedeli, že ak sa nestihli prihlásiť do konca augusta,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obedy zadarmo

Slovensko

Teraz najčítanejšie