Denník N

Galko: Mám azda vravieť, nech je Sulík ako Ho Či Min a predsedom až do zabalzamovania?

Ľubomír Galko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ľubomír Galko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Voľba predsedu pol roka pred voľbami je nezmysel, Sulík by mal teraz zostať na čele strany, vraví podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý však kritizuje zvolanie mimoriadneho kongresu.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko a ďalších 45 členov SaS sa podpísali pod list členom strany, v ktorom kritizujú predsedu Richarda Sulíka za zvolanie mimoriadneho kongresu na túto sobotu. V rozhovore vysvetľuje, aká je situácia v strane, ale hovorí aj o šanciach opozície na zostavenie novej vlády.

Rozhovor robíme krátko po republikovej rade SaS, na ktorej sa schádza širšie vedenie strany, len pár dní po tom, čo niektorí lídri strany oznámili, že neprídu na mimoriadny snem zvolaný Richardom Sulíkom. Aká bola atmosféra?

Úplne pokojná. Riešili sme len jeden bod – stratégiu do volieb. Päť hodín sme sa venovali prakticky len tomuto materiálu, lebo je veľmi, veľmi dôležitý.

Chcete povedať, že ste sa vôbec nedotkli listu, ktorý sa minulý týždeň dostal na verejnosť a 46 straníkov vrátane vás v ňom kritizuje Richarda Sulíka?

Nie, vôbec. Nie je to nič zvláštne, išlo o mimoriadnu republikovú radu len k stratégii do volieb. Ďalšiu, pravidelnú, budeme mať na budúci týždeň.

Ako dnes vyzerá vaša komunikácia s Richardom Sulíkom?

Je profesionálna, pracovná. Komunikujeme ako dvaja kolegovia. Máme dosť oblastí, kde máme dobre nastavené pravidlá, a tam všetko aj normálne funguje. To sa týka schvaľovania tlačových správ, prípravy a obsadenosti tlačových besied či ďalších aktivít, ako bol napríklad protest za odvolanie Moniky Jankovskej. Richard vtedy nemohol, tak som išiel ja. Normálne fungujeme.

Tak ako vy pracujem v kolektíve, ktorý nie je až taký veľký. Myslím si, že keby som v piatok o niekom z redakcie napísal, že „jeho schopnosť zohľadňovať iné záujmy ako tie vlastné sa blíži k nule“, tak sa o tom v pondelok aspoň porozprávame. Vy to tak so Sulíkom nemáte?

Vždy to záleží na tom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie