Denník N

Činohra SND má nového šéfa, väčšina hercov stále chce Vajdičku a zvažuje ďalšie kroky

Peter Kováč na tlačovej konferencii k premiére Veselých paničiek windsorských. Foto - archív TASR
Peter Kováč na tlačovej konferencii k premiére Veselých paničiek windsorských. Foto – archív TASR

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla dnes vymenoval nového riaditeľa činohry. Michala Vajdičku nahradil doterajší dramaturg súboru Peter Kováč.

V roku 2012 sa sám uchádzal o post generálneho riaditeľa SND (vtedy v konkurze uspel Marián Chudovský) a prostredie dobre pozná aj z druhej strany. Bol generálnym riaditeľom sekcie umenia na ministerstve kultúry za éry ministra Mareka Maďariča.

Od nového riaditeľa činohry vedenie divadla očakáva upokojenie situácie na začiatku jubilejnej stej sezóny. Cez víkend sa v SND pripravuje deň otvorených dverí. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer) sa zatiaľ k zmenám nevyjadrila, necháva ich v kompetencii divadla.

Rušené predstavenia, ale vyššie tržby

Vajdička viedol súbor od januára 2018, prebral ho po Romanovi Polákovi, ktorý si ho sám vybral. Bol odvolaný v utorok pre „zlyhania v manažérskych povinnostiach“.

Väčšia časť umeleckého súboru verejne protestuje a žiada jeho návrat. Dôvody Vajdičkovho odvolania považuje za „irelevantné“.

Pod spoločným vyhlásením (v plnej verzii ho nájdete na konci článku) sú podpísaní Martin Huba, Táňa Pauhofová, Richard Stanke, Emília Vášáryová, Emil Horváth, Kamila Magálová, Daniel Majling, Jana Oľhová, Dušan Jamrich a ďalší. Píšu, že im je ľúto veľkého množstva zrušených a nahradených predstavení v minulej sezóne, no zároveň pripomínajú, že napriek tomu tržby činohry stúpli. Dosiahli 1,93 milióna eur, čo je o 185-tisíc viac ako v predchádzajúcom kalendárnom roku a rekordná suma.

„Na sezónu 2019/2020 bol predaný rekordný počet abonentiek. To sú výsledky, ktoré nedosiahla žiadna iná zložka SND, údajné manažérske zlyhanie Michala Vajdičku preto považujeme len za vykonštruovaný dôvod, ktorý má zakryť skutočný motív jeho odvolania, ktorým je buď jeho spoločenská angažovanosť, alebo osobná antipatia generálneho riaditeľa voči jeho osobe,“ píšu v stanovisku.

„Pokiaľ generálny riaditeľ neodvolá svoje rozhodnutie, budeme musieť zvážiť ďalšie kroky smerujúce k zabráneniu ďalším autoritatívnym praktikám, ku ktorým sa súčasný dosadený generálny riaditeľ a ministerstvo kultúry uchyľujú.“

Rôzne pohľady

Podľa dramaturgičky SND Dariny Abrahámovej nie je dobré zaťažovať divákov a verejnosť internými vecami, ktoré si má súbor s vedením divadla vydiskutovať medzi sebou. Rozhodla sa však reagovať, pretože ju niektoré vyhlásenia kolegov a najmä Michala Vajdičku prekvapili.

„Som naučená úcte a veľkému rešpektu k divákom. Vyše deväťdesiat programových zmien, vyše tridsať predstavení, z ktorých boli diváci poslaní domov, to považujem za nedobrý príklad. Predstavte si, že by sa takto správali lekári alebo učitelia,“ hovorí.

„Tvrdiť, že herci nemusia odovzdávať péenky a jedeň deň, keď sú chorí, hrajú, a na druhý nie, to v normálnej, váženej a erbovej kultúrnej inštitúcii výrazne dotovanej z verejných zdrojov neobstojí. Tieto veci musia byť na poriadku, či sa nám to páči alebo nie. To snáď každý uzná, že takto to môže fungovať možno tak v malom súkromnom divadielku.“

Bývalému riaditeľovi vyčíta aj neprofesionálne a svojvoľné zásahy do dramaturgie. „Keď je riaditeľ činohry zároveň aj režisérom, trošku sa neubráni svojmu pohľadu na vec či istému protežovaniu svojich inscenácií. Derniéra Rodákov a derniéry iných súčasných drám a titulov iných režisérov sa mi zdali zvláštne, pretože sme v repertoári až urputne udržiavali niektoré, poviem to tak ľudovo, rozgajdané komédie, ktoré už sa dávno nemali hrať a mali byť nahradené inými, sviežimi, modernými titulmi.“

Podľa nej sa generálny riaditeľ snažil situáciu riešiť už niekoľko mesiacov. „Medzitým napríklad ponúkol vedenie činohry aj mne, čo som s úctou odmietla, pretože poznám svoje sily. Takže ja sama som dôkazom, že nechcel tento post obsadiť politicky, nejakým nedôveryhodným kandidátom, a že to nechcel urobiť potajme, mimo sezóny.“

Politický rozmer

Spôsob odvolania Michala Vajdičku verejne kritizoval aj Konrád Rigó (Most-Híd), štátny tajomník ministerstva kultúry. Nazval to precedensom a „veľmi zlým a škodlivým krokom“.

Problém vidí najmä v tom, že ministerstvo ponechalo celú zodpovednosť za odvolanie a vymenovanie nového šéfa Činohry SND v rukách generálneho riaditeľa SND Vladimíra Antalu. To potvrdil aj Pavol Čorba z kancelárie ministerky Laššákovej, keď na naše otázky týkajúce sa nového šéfa činohry napísal, že personálne záležitosti sú „plne v kompetencii generálneho riaditeľa SND“.

Konrád Rigó však hovorí, že to je v rozpore so štatútom národného divadla, podľa ktorého sú riaditelia umeleckých telies menovaní po prerokovaní s ministrom či ministerkou kultúry, ktorá sa teda nemôže od tohto rozhodnutia dištancovať.

„Mali by sme toto rozhodnutie podporiť alebo kritizovať a vyvodiť patričné dôsledky. Ja som sa vyjadril jednoznačne, že s týmto rozhodnutím nesúhlasím,“ napísal.

Za problém túto situáciu považuje aj preto, lebo generálneho riaditeľa Antalu vníma ako človeka, ktorý mal v divadle v prvom rade konsolidovať finančnú situáciu.

„V tejto snahe má moju plnú dôveru. A to je dôvod, prečo riaditeľov jednotlivých umeleckých telies vnímam ako najvyšších odborných garantov tejto erbovej kultúrnej inštitúcie. Odvolanie jedného z nich nepatrí do oblasti finančnej konsolidácie a vyvoláva vážne obavy o umelecké smerovanie národného divadla.“

Michal Vajdička. Foto N – Tomáš Benedikovič

Generálny riaditeľ SND Vladimír Antala bol do funkcie menovaný priamo ministerstvom bez konkurzu. Konrád Rigó hovorí, že po jeho vymenovaní sa s týmto rozhodnutím dokázal zmieriť, lebo ako ekonóm mal konsolidovať organizáciu. „Avšak následkom jeho súčasného rozhodnutia sme sa dostali veľmi ďaleko od čísel a tabuliek,“ dodáva Rigó.

Priamu voľbu verejne kritizoval aj Vajdička. Dramaturgička Darina Abrahámová pripomína, že on sám prišiel na svoje miesto po dohode s predchádzajúcim riaditeľom činohry Romanom Polákom, ktorý si ho vybral ako svojho nástupcu.

„Pán Vajdička tak strašne kritizuje krok pani ministerky, že dosadila pána Antalu. Ale ona si ho tiež len vybrala. Mala na to plné právo. Aké dohovory boli medzi pánom Polákom a Vajdičkom, neviem, ale tiež som úplne nemala pocit, že je to až také transparentné. Okej, tiež to bolo legálne, v súlade s pravidlami, takže musíme asi trošku dovoliť aj iným, čo robíme sami.“

Podpora z Prahy aj z Brna

Hodinová výpoveď pre Michala Vajdičku už zarezonovala aj na českej divadelnej scéne.

Apel na ministerstvo kultúry napísalo vedenie činohry Národného divadla v Prahe a aj činohra Národného divadla v Brne.

„V Českej republike máme s podobnými unáhlenými krokmi bohatú skúsenosť – skoro vždy sa ukázalo, že išlo o odvolanie bezdôvodné, často založené na osobnej antipatii,“ stojí v liste, ktorý podpísal Daniel Špinar, umelecký riaditeľ činohry Národného divadla v Prahe, šéfdramaturgička Marta Ljubková aj ďalší dramaturgovia a dramaturgičky.

Nekoncepčné kroky podľa nich vedú k destabilizácii prevádzky, škodia umeleckej činnosti a vo výsledku sú skôr deštruktívne než konštruktívne. „Apelujeme na Ministerstvo kultúry SR a veríme, že situácia sa vyrieši tak, aby dobré meno nikoho nebolo poškodené, a Slovenskému národnému divadlu prajeme čo najlepšie vedenie.“

Michal Vajdička bol podľa členov vedenia činohry Národného divadla v Brne vždy serióznym a spoľahlivým partnerom. „Razantné manažérske rozhodnutie riaditeľa SND, ktoré môže znamenať ohrozenie novej sezóny a kontinuity umeleckej tvorby, by malo byť zdôvodnené podstatne preukázateľnejšie, než ako to bolo počas včerajšieho dňa.“

Kompletné vyhlásenie členov Činohry SND

My, podpísaní členovia Činohry SND, protestujeme proti odvolaniu nášho riaditeľa Michala Vajdičku a žiadame jeho návrat do funkcie. Dôvody, ktoré uviedol generálny riaditeľ SND Vladimír Antala, považujeme za irelevantné. Je nám, samozrejme, ľúto, že zo zdravotných dôvodov sa muselo v minulej sezóne zrušiť, resp. nahradiť toľko predstavení. Treba si však uvedomiť, že napriek tomu sa činohre podarilo v roku 2018 dosiahnuť tržby 1 933 009 eur, čo je o 185 000 eur viac ako v predchádzajúcom kalendárnom roku. Na sezónu 2019/2020 bol predaný rekordný počet abonentiek. To sú výsledky, ktoré nedosiahla žiadna iná zložka SND, údajné manažérske zlyhanie Michala Vajdičku preto považujeme len za vykonštruovaný dôvod, ktorý má zakryť skutočný motív jeho odvolania, ktorým je buď jeho spoločenská angažovanosť, alebo osobná antipatia generálneho riaditeľa voči jeho osobe.

Pokiaľ generálny riaditeľ Vladimír Antala neodvolá svoje rozhodnutie, budeme musieť zvážiť ďalšie kroky smerujúce k zabráneniu ďalším autoritatívnym praktikám, ku ktorým sa súčasný dosadený generálny riaditeľ a ministerstvo kultúry uchyľujú.

Martin Huba
Táňa Pauhofová
Richard Stanke
Emil Horváth
Alexander Bárta
Zdena Studenková
Kamila Magálová
Milan Ondrík
Ján Koleník
Ľuboš Kostelný
Daniel Majling
Dušan Jamrich
Jozef Vajda
Ján Galovič
Tomáš Maštalír
Jana Oľhová
Monika Hilmerová
Martin Šalacha
Dušan Tarageľ
Dominika Kavaschová
Daniel Fischer
Anna Maľová
Katarína Horňáková
Diana Mórová
Ivan Vojtek
Roman Poláčik

Emília Vášáryová

Štefan Bučko

Dano Heriban

Eva Štrasserová

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie