Denník N

Design factory v centre Bratislavy hrozí búranie, majiteľ chce mať nové kancelárie

Budova Design factory, bývalá priemyselná hala. Zdroj – FB Čierne diery
Budova Design factory, bývalá priemyselná hala. Zdroj – FB Čierne diery

Majiteľom zrekonštruovanej priemyselnej haly je Západoslovenská energetika, nájomníkom už vypovedala zmluvu. Za zachovanie kultúrneho priestoru sa prihovárajú architekti aj primátor Matúš Vallo či starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Design factory je nenápadná dvojpodlažná budova v blízkosti dočasnej autobusovej stanice. Bottova 2, na ktorej sídli, je dnes v Bratislave veľmi dobrá adresa. Všade okolo starej priemyselnej haly vzniká nová štvrť výškových budov, je to lokalita označovaná ako bratislavský downtown.

Už na budúci rok v tejto štvrti okrem autobusovej stanice s obchodným centrom od developera HB Reavis pribudnú stovky bytov a kancelárskych priestorov v projekte Sky Park od Penta Real Estate v spolupráci s ateliérom známej architektky Zahy Hadid.

Zrekonštruovaná hala z minulého storočia je už dlhšie kultúrnym priestorom, kde sa konajú výstavy, koncerty či oddychuje sa pri káve, no jej pozícia na developerskej mape sa zmenila úplne radikálne – dnes leží na lukratívnom pozemku medzi novými developerskými projektmi, pri ktorých sa dbá na to, aby boli maximálne ziskové a efektívne.

Design factory dnes reálne hrozí zbúranie – podľa architektov, ktorí budovu zrekonštruovali na kultúrny priestor, chce majiteľ budovy na mieste postaviť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie