Denník N

Koniec najdlhšej americkej vojny je bližšie, no Afganistan možno nečakajú lepšie časy

Viceprezident USA Mike Pence počas návštevy amerických vojakov v Afganistane v roku 2017. Foto – TASR/AP
Viceprezident USA Mike Pence počas návštevy amerických vojakov v Afganistane v roku 2017. Foto – TASR/AP

Američania sa chcú z Afganistanu stiahnuť, no boja sa sovietskeho scenára.

Mala to byť rýchla vojna. Cieľom bolo nájsť Usámu bin Ládina, zničiť al-Káidu a odstaviť od moci Taliban.

Spojené štáty sa po útokoch z 11. septembra 2001 rozhodli, že pošlú svojich vojakov do Afganistanu. Už v decembri Taliban zvrhli a dosadili dočasnú vládu.

Taliban však ostal silný dodnes a aktuálne kontroluje alebo vplyv na najväčšiu časť územia Afganistanu od roku 2001. Bin Ládina Američania zabili až necelých desať rokov po začiatku vojny a al-Káidu síce oslabili, no úplne ju nezničili. A dnes vyjednávajú o mieri s hnutím, ktoré odstavili od moci.

Z intervencie sa medzitým stala vojna, ktorá sa občas prirovnáva ku konfliktu vo Vietname. Je dlhá, drahá (podľa BBC Američanov stojí 45 miliárd ročne), prináša smrť tisícok civilistov a politici hovoria o tom, že ju treba ukončiť.

Minimálne v jednom už vojnu vo Vietname predbehla. V žiadnej inej vojne americkí vojaci nebojovali tak dlho. V Afganistane sú už sedemnásť rokov a desať mesiacov.

Šanca, že z Afganistanu by sa mohli definitívne stiahnuť, teraz stúpla. Predstavitelia USA a Talibanu sa predbežne dohodli na zmluve, ktorá počíta s postupným odchodom vojsk a s prímerím. Niektorí odborníci však varujú, že unáhlený odchod vojakov môže v Afganistane spustiť občiansku vojnu a posilniť teroristov.

Po intervencii občianska vojna?

Postupný odchod americkej armády z Afganistanu je jedným z hlavných bodov dohody, ktorú v pondelok afganskej vláde predstavil zvláštny vyslanec USA pre Afganistan Zalmay Khalizad. USA majú v krajine približne 14-tisíc vojakov (so spojencami je to 20-tisíc), na začiatok by malo odísť 5400 z nich.

„Dohodli sme sa, že ak sa bude postupovať v súlade s dohodou, do 135 dní odídeme z piatich základní,“ povedal Khalizad.

Stiahnutie zvyšných vojakov, ktoré je kľúčovou požiadavkou Talibanu, závisí od toho, či sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Svet

Teraz najčítanejšie