Denník N

Ravasz z Mosta-Híd: Maďarskí voliči nie sú ako klobása – že si ich kúpite na kilá

Ábel Ravasz. Foto N - Vladimír Šimíček
Ábel Ravasz. Foto N – Vladimír Šimíček

V rozhovore s podpredsedom Mosta-Híd Ábelom Ravaszom sa dozviete:

  • prečo sa Most-Híd a SMK nedohodli na spoločnej kandidátke
  • či Ravasz vystrieda Bugára ako predsedu
  • aký je rozdiel medzi premiérom Ficom a premiérom Pellegrinim
  • čo si myslí o Orbánovi a čo o Ficovi a rečiach o Sorosovi

Kto môže za to, že sa Most-Híd s SMK nedohodol na spoločnej kandidátke? Republiková rada ponuku SMK odmietla v pomere 37 k piatim.

Bol som členom rokovacej delegácie. Stretli sme sa trikrát formálne a párkrát neformálne. Mám celkom dobré väzby na vedenie SMK. Stroskotalo to na tom, že SMK nebola schopná vyprodukovať kompromisnú ponuku. Na prvé rokovanie išli s úplne rovnakou verziou ako na posledné, teda s kandidátkou v pomere 50:50 aj s tým, aby Béla Bugár nebol na čele kandidátky, a boli tam ešte aj rôzne iné veci. Mali sme 19 rokovacích bodov a na väčšine sme sa dohodli, toto však boli kľúčové veci. Na záver posledného rokovania som im povedal, aby išli domov a vrátili sa so svojou najlepšou ponukou. A tá bola rovnaká ako tá prvá. Nemohli sme sa preto rozhodnúť inak.

Ustúpili ste pri požiadavke, aby Bugár nebol na čele kandidátky, nie však pri pomere 50:50. Pokiaľ viem, ponúkali ste pomer 70:30. Nestačilo im ani 60:40?

Pomer 60:40 ani neprišiel do hry, lebo neboli ochotní v tejto veci ustúpiť ani o centimeter. Nechcem však prezradiť našu rokovaciu pozíciu.

Už je to jedno, nie?

Je pravda, že naša pôvodná ponuka bola 70:30 a nemuseli sme pri nej končiť. A áno, Béla Bugár už na druhom rokovaní ponúkol, že vôbec nemusí byť na kandidátke. Pre neho by to možno bolo ľahšie rozhodnutie ako pre nás, ktorí by sme na tej kandidátke zostali. Aj napriek všetkému stále ide o suverénne najpopulárnejšieho maďarského politika na Slovensku.

Keď som sa na začiatku rokovaní pýtal u vás aj v SMK ľudí, či sa vyznajú vo vnútorných pomeroch, v oboch stranách mi povedali, že sú tie šance mimoriadne malé a že osobné antipatie a dlhodobé ohováranie pred voličmi sa nedajú prekonať. Podľa nich teda nešlo len o rokovacie pozície. Malo to vplyv na rokovania?

Keď sa ľudia nevedia dlhodobo dohodnúť a sú v pozíciách, z ktorých vedia ovplyvniť, či sa dohodneme, samozrejme, to nepomôže. V týchto stranách je aj staršia generácia ľudí, ktorí boli spolu v jednej strane a rozišli sa tak, ako sa rozišli. Sú tam však aj iní ľudia. Predseda SMK Menyhárt prišiel až po tom, ako Bugár opustil stranu. Ani ja som nebol v SMK, takže nás nezaťažujú takéto konflikty.

Sú v oboch predsedníctvach aj ľudia, ktorí boli z princípu proti?

Áno, ale boli tam aj ľudia, ktorí boli z princípu za, takže to podľa mňa bolo vyvážené. A mal som naozaj pocit, že keby prišla lepšia ponuka z SMK, tak by to malo takú váhu, že sa dohodneme.

Poďme k tým, čo boli z princípu za. Za spoločný postup boli dvaja vplyvní členovia vašej strany – podpredseda László Sólymos a člen predsedníctva Gábor Gál. Začína sa špekulovať, či odídu a či to nie je začiatok rozpadu Mosta. Odídu oni a prípadne ďalší členovia do volieb?

Neviem si to absolútne predstaviť. Oboch poznám už takmer desať rokov. S Gáborom aj s Lacim spolupracujem naozaj úzko a veľmi dlho. Nie je to ich štýl politiky. Bol by som veľmi prekvapený. Predpokladám, že to spolu budeme ťahať nielen do volieb, ale aj potom.

Bugár hlasoval spolu s vašimi viac ako 30 kolegami vrátane vás za odmietnutie ponuky. Odstúpi Bugár, pokiaľ sa nedostanete do parlamentu? Povedal to pred členmi strany?

Je to fiktívna otázka. Neviem si však predstaviť, že by zostal na čele strany, keby sme sa nedostali do parlamentu. Myslím, že uvažuje nad svojimi možnosťami, je to otázka pre neho.

Je pravda, že by vás chcel Bugár za svojho nasledovníka, pokiaľ by sa stalo, že vo voľbách neuspeje? Sľúbil vám to?

Žiadne sľuby nepadli a ja ani také sľuby nepotrebujem. Keď má strana podpredsedov, je prirodzené, že sa hovorí o tom, že by mali od istého bodu viesť stranu. Dlho sa hovorí ako o možnom nástupcovi o Lászlóovi Sólymosovi, ale aj o iných ľuďoch.

Hovorí sa hlavne o vás.

Hovoria o tom hlavne niektorí novinári. Poviem vám úprimne – v súčasnosti je našou úlohou dostať sa do parlamentu. Neriešim budúcnosť po voľbách, riešim voľby.

Dá sa povedať, že ste najbližším Bugárovým človekom v predsedníctve?

To by musel povedať on. Určite s ním spolupracujem veľmi dlho a teraz, keď začíname robiť kampaň, v ktorej očakávam, že budem mať nejakú rolu, budeme sa stretávať častejšie. A na to sa teším, lebo bol v parlamente a ja zasa vo svojom úrade splnomocnenca pre rómske komunity, takže sme sa vídali menej ako predtým.

Ako dlho ste vlastne členom strany? Ešte v roku 2016 o vás skoro nikto nevedel a boli ste len členom volebného štábu.

Dovtedy som ani nebol členom strany. Vstúpil som do nej niekedy v roku 2016 a veľmi krátko nato som sa stal podpredsedom. S Mostom-Híd som predtým spolupracoval. Najskôr ako analytik, potom som začal radiť a potom som nebol opatrný a už som tu.

V poslednom prieskume pred voľbami 2016 ste mali 8,2 percenta a vo voľbách nakoniec 6,5 percenta – ale ešte so Žitňanskou, Simonom, Šebejom a s očakávaniami veľkej časti voličov, že nepôjdete s Ficom. Teraz im už nemôžete sľúbiť, že nepôjdete s Ficom, je po vražde Kuciaka a Kušnírovej, Kočnerovej Threeme. Strana má v prieskumoch od 4,1 do 4,7 percenta. Naozaj veríte, že sa dá z toho dostať?

Aj pred voľbami 2016 sme mali pocit, a videli sme to aj v nepublikovaných prieskumoch, že to ide z najrôznejších dôvodov zlým smerom. A dôvodom bolo aj to, že sme neboli ochotní stopercentne vylúčiť spoluprácu so Smerom. A potom sme boli potrestaní aj za to, že sme to stopercentne vylúčili. Pripúšťam, že toto sme asi úplne nezvládli. Za posledné roky som dostal túto otázku v rôznych podobách. Počul som, že už je po všetkom, že Most padá, lebo sme urobili nejaké rozhodnutie, odíde nám percento a pol voličov…

Veď aj odišlo.

Ale naši voliči na to nereagujú tak, ako si ľudia myslia, naša ponuka je pre nich zaujímavá. Nehovorím, že 4,3 či 4,5 sú ideálne čísla a budem spokojný, keď takto skončíme vo voľbách. Ale pevne verím, že takto neskončíme. Chceme osloviť našich voličov, máme na to pol roka a budeme na tom pracovať.

Okrem toho, čo sa tu udialo za posledné dva roky, je tu aj jednoduchá matematika. Väčšina analytikov predpovedá vyššiu účasť na voľbách. Ak budú mať pravdu, na päť percent bude treba získať oveľa viac hlasov než v minulosti a Maďari chodia voliť menej. Počítate s tým, že mobilizácia vašich voličov bude musieť byť extrémna, aby ste uspeli?

Chceme mobilizovať čo najviac a to, čo sa dá. Chceme sa sústrediť aj na posledné týždne kampane, lebo sme mali pocit, že to nám v posledných voľbách uniklo. Zdalo sa nám, že nábeh na kampaň bola v poriadku, ale posledné týždne sa nepodarili. Budeme musieť mobilizovať, ale aj hovoriť o tom, prečo je Most potrebný pre Slovensko.

Hovoríme však už hlavne o maďarských voličoch. Veľká časť tých slovenských vám odišla so Žitňanskou, Šebejom a hlavne s vierou, že nebudete vo vláde s Ficom.

Toto sú opäť mýty. Keď sa pozrieme na prieskumy, takmer vždy z nich vychádza, že iné strany volí viac bývalých voličov Mosta, ako je reálne možné. Znamená to, že hovoriť o sebe ako o bývalom voličovi Mosta je v istých kruhoch celkom trendy. Navyše, táto strana vždy bola a určite aj chvíľku bude interetnická. Nikdy sme tu nemali voľby, keď by Maďari či Slováci netvorili dvojciferné percentuálne číslo našich voličov – 20, 30, 50 percent. A myslím, že to tak bude aj teraz.

Pripúšťam, že sa skladba našich slovenských voličov mení a nebudú nás voliť ľudia, ktorí nás volili kvôli Lucii Žitňanskej. Je to aj daň za túto vládu. To však neznamená, že nemáme nových voličov inej národnosti ako maďarskej. Keď sa pozriete na naše výsledky v Prešovskom kraji, je jasné, že k nám prichádzajú nielen Rusíni, ale aj Slováci či Rómovia a sme ich prvou voľbou.

Skúste povedať, čo chcete ponúknuť Rusínom, Rómom, Maďarom.

Najdôležitejšie, čo im ponúkame, je partnerstvo – aj v prípade rusínskych, rómskych komunít, aj v prípade najmenej rozvinutých okresov. Nie je to tak, že by sme sa tam objavili raz, niečo im povedali a odišli. Spolu s kolegami aj s predsedom strany tieto regióny navštevujeme veľmi často. Hovoríme s ľuďmi, oslovujeme starostov a práve v týchto regiónoch sme aj veľa starostov získali. Zisťujeme tam problémy a snažíme sa o ich riešenie.

Viete si predstaviť, že Rusíni a Rómovia budú po týchto voľbách tvoriť podstatnú časť vašich voličov?

Dúfam, že áno. Nových voličov potrebujeme, ale nie som si úplne istý, či idea, že Rómovia majú dostať Most do parlamentu, je správna. Jednak sa s tým nedá rátať a jednak sme dobrá alternatíva aj pre iných ľudí.

Foto N – Vladimír Šimíček

S čím sa budete snažiť získať nových maďarských voličov?

Budeme musieť zdôrazňovať nielen naše výsledky, ktoré sú jednoznačné.

Skúste ich zhrnúť.

Keď sa hovorí o menšinovej politike, ľudia spravidla hovoria o „echt“ menšinových otázkach ako dvojjazyčnosť či ďalšie jazykové záležitosti. Tam sme mali výsledky – počnúc novým fondom na podporu menšinových kultúr, končiac rozšírením dvojjazyčnosti. Sú tam však aj hospodárske veci – vo vláde musela byť strana na čele s Bélom Bugárom, aby sa rozbehla výstavba južných diaľnic – R7, R2, D4, ale aj prešovského obchvatu. Snažíme sa tiež reprezentovať hospodárske záujmy týchto regiónov. Treťou vecou je, že keď je Most vo vláde a v parlamente, vieme tlmiť národnostné napätie. Viem si predstaviť Slovensko bez Mosta, nie je však krajšie než to súčasné.

Slovenskí Maďari sa stále častejšie upínajú na Orbána a prestávajú sa tak pozerať smerom k slovenským aj maďarským elitám v Bratislave. Ako chcete bojovať s takým silným fenoménom, akým je Orbán?

Je fascinujúce, že sa pýtate na to, ako sa Maďari prestali pozerať na Bratislavu a sústreďujú sa na Budapešť. Myslím si, že Bratislava sa už veľmi dávno prestala pozerať na slovenských Maďarov a možno sa ani nikdy nezačala. A aj preto musíme byť vo vláde alebo v parlamente. Moja perspektíva je však iná.

Aká? 

Keď sa pozrieme na ostatné komunity zahraničných Maďarov – v Sedmohradsku či v srbskej Vojvodine – a porovnávame ich s Maďarmi na južnom Slovensku, nie je vôbec jasné, či by tu mal Orbán takú silnú podporu. Je to aj vďaka tomu, že Most ponúka alternatívu k tomu, čo robia. Politika Fideszu je založená na etnickej báze, a aj preto zrejme tak silno podporujú SMK. My to robíme inak a chceme to naďalej robiť takto.

Čo by ste robili vo vzťahu k Maďarom v posledných štyroch rokoch inak?

Určite by som sa inak postavil k mládežníckej politike. Keď sa pozriete na maďarskú mládež na Slovensku – napríklad čo sa týka letných táborov, akadémií –, môžete si vybrať tú pravicovú alternatívu.

Ktorú platí Orbán.

Áno, alebo krajne pravicovú alternatívu, tú asi tiež platí Orbán. Vytvára sa tak pre mládež virtuálny priestor, v ktorom si môžete vybrať medzi soft a hard Orbánom, a takto nemôže vyzerať celé jeho spektrum. Pokiaľ sa dostaneme do parlamentu, bude pred nami veľká úloha, aby sme dali mladým Maďarom na Slovensku inú alternatívu.

Neobávate sa, že obrovské dotácie od Orbána na opravy historických pamiatok a výstavbu štadiónov u nás budú v slovenských Maďaroch posilňovať nápady, ako je napríklad spochybňovanie hraníc?

Príbeh posledných desiatich rokov ukazuje, že maďarskí voliči nie sú ako klobása – že si ich kúpite na kilá. Zopárkrát nám bolo povedané, že nemáme šancu proti peniazom, ktoré Orbán nalieva do maďarskej sféry na Slovensku, a my sme stále tu a aj tu budeme.

Poďme od Maďarov k Slovákom. Koľko ich uvidíme v prvej desiatke vašej kandidátky a prečo by vás mali po troch rokoch s Ficom a Dankom voliť slovenskí voliči?

O tom, koľko Slovákov tam bude, rozhodne jediný človek – Béla Bugár. Bude to podstatný počet, tak ako to bolo aj v minulosti. Neviem, či to má v hlave nastavené vo forme kvót, ale je veľmi nebezpečné sa vôbec s Bélom baviť o kandidátke, lebo to je naozaj jeho doména, a ja to rešpektujem.

Rozčúli sa, keď sa ho niekto spýta na kandidátku?

Za deväť či desať rokov, čo ho poznám, sa ešte ani raz nestalo, že by na mňa kričal. A čo vieme ponúknuť slovenskému voličovi? Že sa naozaj sústreďujeme na rozvoj regiónov, prezentujeme témy ako ochrana životného prostredia, pôdohospodárstvo aj sociálne veci, rovnoprávnosť. Ale pokiaľ by som mal ísť do vlastných radov, naša komunikácia bola málo viditeľná a defenzívna. Keď si nájdete zmienky o Moste na ľubovoľnom spravodajskom portáli, v ôsmich z desiatich komentujete iné koaličné strany a ich prešľapy.

To je preto, že ste si vybrali takých koaličných partnerov.

Ja sa nesťažujem, len konštatujem. Tá deviata správa je o prešľape politika Mosta a desiata o tom, čo sme dosiahli. A ten pomer musí byť úplne iný.

Foto N – Vladimír Šimíček

Neobávate sa Progresívneho Slovenska, ktoré sa snaží vytvoriť práve vašej strane konkurenciu svojou maďarskou platformou?

Neobávam sa nikoho a ani Progresívneho Slovenska. Želám im veľa šťastia na južnom Slovensku a nemyslím, že oslovovanie maďarských voličov je iba v tom, že prídem raz za čas na južné Slovensko a občas si dám nejaký statusík na Facebook. Ľudia to už poznajú a skúsili to aj iné strany. Budeme sa sústreďovať na vlastných voličov a ciele a nie na iné strany. Nie sme však slepí. Videl som počet hlasov pre Zuzanu Čaputovú v prezidentských voľbách. Stretol som sa aj s ľuďmi, ktorí s touto stranou sympatizujú. V kampani musíme prezentovať, že sme lepšia alternatíva.

Koalícia a hlavne Smer majú veľký problém s informáciami z Kočnerovej Threemy. Vyzerá to, že Kočner mal oveľa väčší vplyv na Kaliňákovu a Gašparovu políciu a na prokuratúru i súdnictvo, než sme tušili. Keby ste to vedeli pred rokom a štvrť, zostal by Most v koalícii?

Keby bolo po mojom, nezostali by sme v koalícii tak či onak. Vtedy som si myslel, že treba dať ľuďom možnosť vyjadriť sa o ďalšom vládnutí na Slovensku pri volebných urnách. Väčšinový názor bol však iný a ja som to musel rešpektovať. V politickej strane sa nedá fungovať, pokiaľ rešpektujete len rozhodnutia, ktoré vám vyhovujú. Viacerí sme cítili, že za tou vraždou môže byť aj niečo iné a odhalí iný svet. Veľmi ma zaujíma, čo ešte sa v Threeme skrýva. Samotné správy som však nevidel a ani som ich nezháňal.

Po vražde ste verejne hovorili, že by mal Most-Híd odísť z koalície. Odvtedy pribudlo mnoho ďalších dôvodov. Prečo sa v Moste neobjavili aktívne snahy odísť z koalície?

Nebudem komentovať, či tu boli aktívne snahy odísť z koalície. Ale ani ich nemusíte zvonka vidieť, lebo ide o naše vnútorné procesy. Ľudia často podceňujú dôležitosť spolupráce v rámci politických strán. Pokiaľ nevie človek akceptovať, že občas skončí v rámci strany ako porazený, nemôže v nej byť. Takéto diskusie tu boli dosť intenzívne a sú aj v súčasnosti. Ja som to pochopil ako výzvu, aby som z vlády po rekonštrukcii vyťažil čo najviac. A myslím, že som za posledné mesiace aj dosť dosiahol. Mojím prvotným cieľom bolo zavedenie povinnej predškolskej dochádzky a to sa podarilo až za Pellegriniho vlády.

Ľudia v Moste veľmi váhali, či po vražde odísť z koalície, potom pribudlo veľa ďalších problémov, ktoré sa na koalíciu valia z mesiaca na mesiac, a vy stále v koalícii zotrvávate. Je ešte Most zdravou stranou?

V slove zdravá je niečo také polofašistické. Sme zdraví ľudia v zdravej strane. A zdravá strana je tá, ktorá dokáže prežiť aj názorové konflikty. Myslel som si, že strana neprežije a na povestnej republikovej rade sa rozdelí na Most A a Most B. Zostali sme však spolu a hodnotu to má nielen pre nás, ale aj pre Slovensko.

Čo hovoríte na pasáž z Kočnerovej Threemy o jeho stretnutí s Bugárom na Maldivách?

Videl som v spracovaní Threemy, že sa s ním Béla údajne stretol trikrát, takže je mi jasné, že tie informácie treba občas intenzívnejšie preveriť.

Bugár najprv hovoril, že sa iba pozdravili, potom sa v Kočnerovej Threeme objavilo, že mu váš predseda povedal o svojom skoršom odchode na Slovensko, a on to potvrdil s tým, že prehodili len pár viet.

Keď sa z tej dovolenky vrátil, hovoril, že náhoda je blbec a stretol sa tam s Kočnerom. Položil som mu vtedy otázku, ktorú považujem za kľúčovú: Aký dlhý bol ten rozhovor – tri sekundy, do jednej minúty, hodina, alebo ste sa stretli viackrát? Povedal mi, že to bolo určite do jednej minúty. Len sa pozdravili, vymenili si jednu-dve vety. Keby som tomu neveril, dnes by som tu nesedel.

Vy by ste sa rozprávali po tom všetkom s Kočnerom do jednej minúty? Ja by som ho poslal do hája po troch sekundách.

Mňa by Kočner nespoznal, takže by som tú šancu ani nemal.

Na dovolenke na Maldivách údajne bol s Bugárom aj Štefan Czucz. Je veľmi zvláštne, že o tom Kočner vedel, ako aj že vedel, že má Czucz luxusnejší dom ako Bugár. Ukazuje to podľa vás, že s ním mohol Bugár komunikovať aj troška viac, alebo len to, že má Kočner dobré pozorovacie schopnosti?

Keby som nedôveroval tomu, čo hovorí Béla Bugár, nemôžem tu sedieť. Za deväť rokov, čo ho poznám, som ho nepočul hovoriť o tom, že by sa mal stretnúť či stretávať s Kočnerom. Mariana Kočnera som spoznal len prostredníctvom videí so Sulíkom a potom som ho videl sedieť raz v nejakom hoteli.

Ako je to vlastne s Czuczom, Bugárom a Mostom?

Osobne som ho videl raz či dvakrát. Poznáme sa a viem, že je to kamarát Bélu, a pokiaľ sa nemýlim, tak aj sused. A to je všetko, čo o ňom viem.

Gábor Gál otvorene nevyzval Moniku Jankovskú, aby odstúpila. Mal byť ráznejší?

To, ako mal komunikovať, patrí do našej súkromnej komunikácie s Gáborom. Myslím však, že výsledok je jednoznačný.

Ste podpredseda strany. Mohli by ste sa vyjadriť aj jasnejšie.

Viem, čo mám robiť ako podpredseda strany. Ale opäť sa tu budú všetci tváriť tak, ako keď padol Fico s Kaliňákom: Jankovskú opäť odvolali opoziční politici – Matovič a všetci možní – a jej vlastný minister na to nemal žiaden vplyv. Je to absurdné a už si na to zvykám.

Smer má dnes dve tváre – Ficovu a Pellegriniho. Vnímate to tak?

Do istej miery áno. Všetci vieme, že sú tam nejaké mocenské naťahovačky, a je to prirodzené. Dlhšie tam majú rovnakého predsedu a zároveň mladého ambiciózneho premiéra. A je to ich vec.

Porovnajte vaše skúsenosti s týmito dvoma z pozície splnomocnenca. Je medzi nimi rozdiel?

Je to iný politický štýl a politická škola. V prípade Roberta Fica som mal pocit, že skôr toleruje naše úsilie v menšinovej politike, aj čo sa týka Rómov. Keď stál na tlačovke, vždy som mal obavy, či nevybuchne na nejakých „cigánskych hračkách“.

Pamätám si, že v rokoch 2006 až 2010 používal bežne pojem Cigán.

Vtedy s nami nebol v koalícii a aj to vypovedá o tlmivej sile Mosta. V prípade Petra Pellegriniho som nemal nikdy pocit, že by som sa mal niečoho takého obávať. Dokonca sa podieľal na riešeniach, ktoré som presadzoval. Iste si spomínate, že sme mali spolu na tému Rómov tlačovky, chodím na výjazdové rokovania, veľmi silno pomáhal presadiť povinné škôlky. Takže áno, vidím tam naozaj veľký, veľký rozdiel.

Aj Fico už zopárkrát použil rómsku kartu a pred voľbami sa takmer vždy na Slovensku stane, že ju niekto vytiahne. Neobávate sa, že sa to môže stať mainstreamom slovenskej politiky?

Je tu tá možnosť a je mojou úlohou, aby sa tak nestalo. Najlepšie je proti takým náladám bojovať tým, že približujeme životnú úroveň ľudí v regiónoch, že za nimi chodíme a staráme sa o nich. Často, keď chodím po dedinách, kde žijú rómske komunity, mi ľudia hovoria, že posledný politik, ktorý tu bol, bol Vasil Biľak. Na tieto regióny nesmieme zabúdať.

Keď už sme pri rómskej karte, Mazureka v utorok odsúdili za rasistické výroky voči Rómom. Máte blízky kontakt s rómskou komunitou – sledovala tento prípad?

Áno. Rôzni ľudia to komentovali na Facebooku, mnohí sa potešili, že sa stalo aspoň toto. Veľmi rozpačito predtým prijali nerozpustenie Kotlebovej strany. V utorok však malo veľa Rómov na Slovensku dobrý pocit, že sa to stalo, že nie sú úplne sami a rasizmus sa dá aspoň obmedziť.

Majú Rómovia reálne obavy z kotlebovcov?

Túto otázku dostávam často, keď chodím do regiónov. Áno, ľudia sa boja kotlebovcov. Ja myslím, že sa báť nemusia, ale je to prirodzený pocit.

V Smere sa hovorí o tom, či by nemal ísť v prípade hrozby pravicovej koalície do tichej koalície s Kotlebom. Vy by ste do nej išli, keby sa napríklad dištancovali od holokaustu a fašistického Slovenského štátu?

Tri písmená – nie.

Ako ste sa cítili a cítite, keď tu Fico najprv ako premiér a teraz predseda najsilnejšej strany hovorí o Sorosovi a „Sorosových deťoch“? Nie sú takéto reči prekážkou pri ďalšej spolupráci?

Aj verejne sme hovorili, že jednou z našich podmienok pri rekonštrukcii vlády je, aby sa tu prestalo „sorosovať“. Nám to bije do uší inak než bežnému slovenskému voličovi aj preto, lebo to poznáme z Maďarska.

Aj v prípade Mosta-Híd niektoré maďarské médiá šírili teórie o prepojení so Sorosom.

Objavili sa hoaxy o tom, že sa Béla stretáva vo Viedni so Sorosom a ten financuje našu stranu. Na prvý pohľad to znie vtipne, ale spomeňme si, že v Maďarsku využívajú Sorosa ako ofenzívnu zbraň. Toto sa na Slovensku stať nesmie.

Fico už tú kartu vytiahol, hoci dobre vedel, ako zapôsobí. Nie je to pre vás prekážka budúcej spolupráce so Smerom?

Pre mňa je to dosť veľký problém a je to niečo, o čom by sme sa mali minimálne rozprávať. Ja takéto správanie a politický marketing akceptovať nemôžem.

Čo je teda pre vás lepšia cesta – pokračovanie koalície Smer, SNS, Most a prípadne niekoho ďalšieho, nie úplne toxického, alebo Most v širokej koalícii súčasných opozičných strán?

Nerozmýšľam nad tým. Vidím pred sebou iba veľkú úlohu – dostať sa do parlamentu. Po tom, keď budem po voľbách vidieť, či sa náš výsledok začne číslom štyri alebo sedem, budem sa pozerať na ostatné strany. Snažili sme sa k tejto téme vyjadrovať už pred voľbami 2016 a dosť sme na nej stratili. Otázka, či by sme ešte išli so Smerom, je zbytočná, lebo s ním v koalícii sme. Kotlebovu ĽSNS vylúčiť môžem a nič ďalšie by som povedať nechcel.

Bugár už dlho hovorí, že nepôjde do koalície, v ktorej bude Matovič. Znamená to, že pokiaľ vám ponúknu vstup do koalície súčasných opozičných strán s Matovičom, Most to odmietne?

To by som určite nepovedal. Pán Matovič tiež nie je mojím obľúbeným politikom a aj v rómskej téme máme iné názory. Musíme však najmä postaviť stabilnú vládu, a kto ju zloží, určia voliči.

Nie je teda pravda, že by Most-Híd nešiel za žiadnych okolností do vlády s Matovičom?

Nemyslím si, že by to bola naša preferencia, a nemyslím si, že by na tom mala padnúť nejaká vláda.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Modrí, Most-Híd

Slovensko

Teraz najčítanejšie