Denník N

PS ešte musí dokázať, že maďarská platforma nie je iba predvolebný trik

Ak bude menšinová agenda Progresívneho Slovenska dôveryhodná, vytvorí užitočný tlak aj na skostnatené maďarské strany.

Agentúru MVK slovenské médiá zväčša neberú vážne a my jej prieskumy neuverejňujeme. Maďarskú politiku na Slovensku napriek tomu rozbúril jej posledný prieskum, podľa ktorého by sa do parlamentu nedostala ani jedna z dvoch „veľkých“ menšinových strán. Prieskum akoby potvrdzoval doterajší trend, Most-Híd by podľa neho získal 3,8 percenta a SMK iba 3,4 percenta hlasov.

Ak by sa tak naozaj stalo, stále by to neznamenalo, ako občas počuť, že by menšina prišla o svoje parlamentné zastúpenie. Nebola by však zastúpená v miere zodpovedajúcej jej veľkosti a je otázka, či by väčšina menšiny maďarských poslancov slovenských strán považovala za svojich.

Skúsenosti z minulosti totiž vzbudzujú oprávnené pochybnosti. Na etnickom základe zatiaľ fungovali všetky naše politické strany, nielen tie maďarské. Ak sa poslanec maďarského pôvodu dostal do parlamentu na kandidátke slovenskej strany, prakticky vždy to zároveň znamenalo, že na špecifickú menšinovú agendu rezignuje – v súlade s postojom či skôr nezáujmom danej strany.

Maďarská platforma Progresívneho Slovenska by mohla priniesť zmenu i v tomto zmysle

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Progresívne Slovensko

Komentáre

Teraz najčítanejšie