Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O komároch, ktoré vyzabíjali polovicu všetkých ľudí, čo kedy žili na planéte

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Recenzie v časopise The New Yorker bývajú také dobré, že vlastne už ani nemusíte čítať knihy, o ktorých sa v nich píše. To je aj prípad textu o komároch ako metle ľudstva. Knihu napísal Timothy C. Winegard (The Mosquito: A Human History of Our Deadliest Predator; Komár – ľudské dejiny nášho najvražednejšieho predátora), ale táto recenzia prináša všetko podstatné.

Tak napríklad to, že podľa odhadu autora knihy zabili počas éry homo sapiens komáre asi 52 miliárd (!) ľudí, teda zhruba polovicu všetkých, ktorí kedy žili na našej planéte. To z nich robí najväčších zabijakov v našich dejinách.

Samozrejme, v skutočnosti ľudia zomierali na maláriu alebo žltú horúčku, ale bez komárov by sa týmito chorobami v takom množstve nenakazili.

Komáre razantne zasiahli do našich dejín. V Amerike žilo v čase jej objavenia Kolumbom asi sto miliónov Indiánov. Za dve storočia z nich zostalo nažive len päť miliónov, pričom desiatky miliónov zomreli v prvých dekádach po príchode belochov – na maláriu, osýpky a chrípku. Keď Kolumbus pristál v Hispaniole, miestna populácia Tainov klesla z päť až osem miliónov na 26-tisíc ľudí behom 20 rokov.

Ale ani belosti neboli ušetrení. V roku 1698 vypravili Škóti do Ameriky päť lodí s 1200 kolonistami, ktorí sa tam mali postarať o rozvoj obchodu so Škótskom. To bolo vtedy nezávislým kráľovstvom, ktoré vkladalo do kolonistov veľké nádeje, a Škóti vyzbierali na túto výpravu takmer polovicu všetkých svojich úspor.

Lenže po príchode do Ameriky drvivú väčšinu kolonistov zabila malária prenášaná komármi. Škótsko túto stratu nezvládlo, bolo veľmi zadlžené a to bola hlavná príčina, prečo súhlasilo s tým, že sa spojí s Angličanmi do Veľkej Británie. Takže za to môžu komáre.

Paradoxne však komáre raz Škótov aj zachránili. To bolo o 1500 rokov skôr, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie