Denník N

Trump zlou mierovou dohodou s Talibanom pripravuje podmienky na ďalšiu vojnu

Afganský vojak sa pozerá smerom k miestu samovražedného útoku v Kábule. Foto - TASR/AP
Afganský vojak sa pozerá smerom k miestu samovražedného útoku v Kábule. Foto – TASR/AP

Americký prezident chce na poslednú chvíľu splniť predvolebný sľub, ktorého naplnenie skôr či neskôr rozpúta chaos.

Autor je riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana
Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Američania opustia Afganistan a podľa predstáv Donalda Trumpa sa tak skončí najdlhšia vojna v histórii Spojených štátov, ktorá trvala doteraz 18 rokov. Podľa vyjadrení špeciálneho vyjednávača Zalmaya Khalizada stoja Spojené štáty tesne pred dosiahnutím dohody s afganským Talibanom. Takýto krok by mal zákonite za následok ukončenie najdlhšej vojenskej operácie NATO a stiahnutie sa spojencov z Afganistanu, vrátane Slovenska, ktoré pôsobilo v tejto operácii od roku 2002.

Otázkou je, prečo sa USA tak rýchlo dohodli s Talibanom po dlhých rokoch neúspešných vyjednávaní? Odpoveď je jednoduchá. Blížia sa prezidentské voľby a Donald Trump chce bez ohľadu na situáciu v Afganistane vojnu ukončiť a krajinu opustiť. Týmto sa Trumpove predvolebné sľuby stali dôležitejšími ako budúcnosť Afganistanu a hrozby, ktoré z toho plynú.

Už počas svojej volebnej kampane tvrdil, že ukončí všetky vojny, v ktorých sú USA zaangažované, a tento sľub teraz splní. Toto jeho pevné rozhodnutie postavilo Spojené štáty do nevýhodnej vyjednávacej pozície, ktorú Taliban naplno využil. Výsledkom je, že dohoda neobsahuje záruky o prímerí ani žiadne garancie, že by následne začal Taliban vyjednávať z legitímnou afganskou vládou o mieri.

S vedomím, že USA sa po uzavretí dohody postupne stiahnu, aby sa tak naplnil predvolebný sľub Trumpa, sa Taliban pripravuje na konflikt s afganskou vládou, ktorú považuje za nelegitímnu. Dôkazom toho sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Komentáre

Teraz najčítanejšie