Denník N

7 dobrých správ: Pri Poprade funguje lesná škôlka, navštevujú ju deti zo širokého okolia

Materská škôlka v lese vznikla v lokalite Krásne sady v katastri obce Mlynica. Foto – TASR
Materská škôlka v lese vznikla v lokalite Krásne sady v katastri obce Mlynica. Foto – TASR

Banská Bystrica spustila nový systém pre pacientov, v Lučenci otvorili výstavu pre nevidiacich a v Dudinciach pocitový chodník. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. V Temži opäť žijú tulene

Pred 62 rokmi vyhlásili ekosystém Temže za mŕtvy, avšak rieka, ktorá preteká Londýnom, je v súčasnosti domovom 138 mláďat tuleňov, informuje denník Guardian.

Vedci z londýnskej Zoologickej asociácie analyzovali letecké fotografie, aby spočítali mláďatá tuleňov, ktoré sa pohybujú v pieskových zátokách a v ústí rieky Temža.

„Boli sme nadšení z toho, že sme napočítali 138 mláďat narodených v jednej sezóne,“ uviedla pre britský denník biologička Thea Coxová. „Tulene by vôbec nemali mladé bez spoľahlivého zdroja potravy, čo dokazuje, že ekosystém Temže prekvitá, a ukazuje, ako ďaleko sme sa dostali odvtedy, čo bola rieka v 50. rokoch minulého storočia vyhlásená za biologicky neživú.“

2. Českí vedci hlásia úspech v boji s chorobou

Českí vedci hlásia úspech v liečbe Huntingtonovej choroby, ktorá spôsobuje demenciu aj pohybové problémy, píšu české Hospodárske noviny.

Spolu s kolegami z holandskej firmy uniQure sa im podarilo nájsť spôsob, ako zastaviť v ranom štádium chorobu, ktorá oslabuje imunitný systém a prenáša sa z rodičov na deti. Proteín zvaný huntingtín spôsobuje odumieranie nervových buniek a u ľudí vyvoláva nekontrolovateľné pohyby alebo poruchy pozornosti.

Českí vedci s holandskými kolegami prišli s teóriou, ktorú desať rokov testovali na miniatúrnych prasatách, keďže veľkosť aj funkčnosť ich orgánov sú veľmi podobné tým ľudským.

„Pacientom, ktorí túto liečbu podstúpia, sa začnú vďaka tomu bunky čistiť od mutovaného proteínu huntingtín, čím sa zamedzí ďalšiemu rozvoju príznakov,“ uviedol Jan Motlík z Ústavu živočíšnej fyziológie a genetiky Akadémie vied Českej republiky.

Po úspechu na zvieratách budú nasledovať klinické testy v USA. Ak budú úspešné, liek by sa na trh mohol dostať do desiatich rokov.

https://www.facebook.com/ihned.cz/posts/10157349343152604

3. Pacienti sa môžu k lekárovi objednať online

Pacienti Banskobystrického samosprávneho kraja už nemusia čakať u lekára, ale na vyšetrenie sa môžu objednať online, uvádza RTVS.

Kraj zakúpil elektronický objednávací systém pre všetky ambulancie v kraji, čím ponúka možnosť pre pacientov objednať sa zadarmo u lekára. Elektronické objednávanie je pritom bezplatné aj pre lekárov.

„Služba je dostupná pre všetky ambulancie v kraji, bez ohľadu na to, či je štátna alebo súkromná,“ vysvetlila pre RTVS Marcela Glevická, hovorkyňa kraja. „V kraji máme približne 2500 ambulancií a bežne sa stáva, že ľudia chodia veľmi skoro ráno, aby sa mohli vôbec dostať k lekárovi, alebo telefonujú. Tento systém by to mal uľahčiť.“

Objednávanie prebieha cez stránku www.objednatvysetrenie.sk. Službu financuje kraj vo výške 1900 eur mesačne.

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

4. Deti dostanú tony ovocia a zeleniny

V rámci projektu Čerstvé hlavičky dostalo ovocie takmer 23-tisíc žiakov zo 62 základných škôl. Projekt zorganizoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie