Denník N

Aký krúžok vybrať pre dieťa? Najviac tri do týždňa, deti by mali mať čas aj nudiť sa (anketa)

Takto sa deti učia matematiku.. Foto N - Tomáš Benedikovič
Takto sa deti učia matematiku.. Foto N – Tomáš Benedikovič

Futbal, klavír alebo matematika? Aké krúžky rozvíjajú inteligenciu, vytrvalosť, tímovosť? Psychológovia, výchovní poradcovia a učitelia sa zhodujú, že rodičia by mali rešpektovať deti a prihlásiť ich len na to, čo ich skutočne zaujíma a baví.

Do 25. septembra môžu rodičia zapísať svoje deti na školské krúžky, ak chcú využiť vzdelávacie poukazy od ministerstva školstva. Odborníkom sme položili tri otázky:

1. Mali by deti po škole chodiť na krúžky? Prečo?

2. Koľko krúžkov je pre dieťa ideálny počet?

3. Aký konkrétny typ krúžku je podľa vás pre dieťa najvhodnejší a prečo?

Alžbeta Štofková Dianovská, výchovná a kariérna poradkyňa, ZŠ Levice

1. Určite by mali. Kým v škole sa učia to, čo ich aj nebaví, na krúžku si môžu vybrať oblasť, ktorá ich zaujíma. Krúžky zastrešujú oblasti, ktoré v škole nenájdeme, deťom rozširujú rôznorodosť sveta. Môže to byť akrobatický tanec či fotografický klub.

2. Závisí to od dieťaťa. Akčné deti potrebujú viac krúžkov s rôznou štruktúrou – od pohybového po sedavé. Aby vybilo svoju energiu a zároveň sa naučilo trpezlivosti. Ale netreba zabudnúť na to, že dieťa by malo zažiť aj pocit nudy. Ak je to správna nuda, bez mobilu, spúšťa kreativitu. Dieťa začne vymýšľať, čo spraví s voľným časom, a začne si vytvárať vlastné aktivity. Samozrejme pri všetkých bezpečnostných opatreniach.

3. Od výmyslu sveta. Najmä by to malo byť niečo, čo dieťa baví a zaujíma. Aby to nebol jeden krúžok, ale dva rôzne, pričom kombinácia závisí od rodičov a aj od výšky poplatkov a finančných možností. Zaujímavé sú nové športy – horolezecké krúžky či freestylové športy. Ale objavujú sa aj krúžky na štýl youtuberov, kde sa učia o tvorbe videí, ale aj o netikete, o tom, čo sa na internete smie a nesmie. Ponuka krúžkov rýchlo reaguje na aktuálne záujmy detí, oveľa rýchlejšie než základná škola vo svojich predmetoch.

Dušan Fábik, psychológ, pracoval v škole pre mimoriadne nadané deti

1. Nehovoril by som o tom, že by mali deti nevyhnutne chodiť na krúžok, ale pokiaľ majú o nejaký záujem, určite by som to podporil. Po celom dni v škole

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie