Denník N

Kočner? Mne neublížiu… Čo si myslia ľudia pri Hrone o dnešnom Slovensku (reportáž) 

Foto N - Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Je Kočnerova komunikácia letným spestrením iba pre bratislavskú kaviareň alebo aj pre horehronskú krčmu? Do akej miery (a či vôbec) vyvolali prepisy z Threemy zdesenie aj v rázovitom kraji pod Kráľovou hoľou?

V metropole zvanej Brezno sa svojho času zbratali Martin Rázus s Andrejom Hlinkom. Evanjelik s katolíkom. Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) otváral na chopperi Route 66, slovenskú repliku tej americkej. Exotika? Ako pre koho.

Ťažko hovoriť vznešene o zašlej sláve, najmä ak bol hotel Ďumbier svojho času hlavným stanom Mikuláša Černáka. Ten je inak rodák z Telgártu, dedinky na periférii periférie, za ktorou na lúke vyviera Hron v nenápadnej studničke obklopenej lopúchmi. Mafián v časoch slávy choval v mestskej časti Mazorníkovo tigre. A platil chlapa iba za to, že mu štartoval auto. Pre istotu.

Smerom na východ z Brezna je rómska kolónia, ďalej natrafíte na poetické názvy obcí ako Bujakovo, Gašparovo, Braväcovo. Je tu Polomka so slávnymi čepcami. A potom, samozrejme, Heľpa. Epicentrum folklóru, o ktorom svojho času český časopis napísal reportáž s názvom Heľp!

Ak sa niekam opakovane vraciate tridsať rokov, nadobudnete pocit, že to tam dôverne poznáte. A ten môže byť klamlivý. Môžete stratiť vnímavosť voči tomu, ako rozdielne (a v mnohom prekvapujúco podobne) tu ľudia brali Mečiara, Dzurindu, Fica, Kotlebu – a dnes Kočnera.

Prameň Hrona pod Kráľovou hoľou. Foto N – Andrej Bán

Je to pre nich čosi natoľko odťažité, že k nim dolieha iba ozvena „pánov“ a ich veľkej politiky. Kedysi čerpali informácie najmä z televíznych správ. Dnes ich, žiaľ, nahradili konšpiračné weby a Facebook v smartfóne.

Telgárt: počúvajú iba seba a Slobodný vysielač

Je sezóna. Čučoriedky, maliny, dubáky, kuriatka – čo len chcete. Obyvatelia rómskych osád viac či menej naliehavo ponúkajú koncom leta popri trase z Popradu plné vedrá lesných plodov. Zdá sa, že zákaz zbierania v národnom parku nezabral. Kto by to neustále kontroloval? A kto by od nich vymáhal pokuty?

Najviac „núkačov“ je v Telgárte. Okrem Černáka je táto partizánsko-kotlebovská dedina, jedna z mnohých tohto typu na Horehroní, tiež rodiskom župana Jána Luntera. Horár Matúš Hríbik je jeho synovcom. Denník N priniesol pred rokom príbeh o tom, ako upozornil nadriadených na masívne ničenie asi 20-tisíc sadeníc stromčekov lesnými robotníkmi.

Čo na to nadriadení? Prípad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie