Denník N

Vyšetrovanie straty školskej reformy

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

Nevzdelaných učiteľov, čo žiakom odporúčajú čítať hoaxy, tu už máme viac než 30 rokov.

V prvom týždni školského roku som zachytil správu, že viac ako polovica učiteľov na Slovensku dôveruje konšpiračným a klamárskym médiám, a že by ich odporučili sledovať aj svojim žiakom. Viac ako polovica, to je štatisticky významná skupina. Dá sa povedať, že takéto množstvo už svedčí o povahe systému školstva.

Ohlasy na tento prieskum by sa dali rozdeliť do dvoch kategórií. Buď že to je koniec so Slovenskom, alebo že nič výnimočné sa nedeje. V podstate je pravda na obidvoch stranách. Úpadok školského systému, a nevzdelaní učitelia sú jeho jednoznačným príznakom, skutočne predznamenáva rozklad štátu, ale zároveň to u nás nie je nič nové – tento úpadok tu trvá už takmer 30 slobodných rokov. A predtým, za komunizmu, ešte dlhšie.

Snažím sa rozpamätať, čo nám, žiakom, odporúčali čítať učitelia za komunizmu, keď bol hoax, vtedy sa to však ešte takto nenazývalo, povýšený na najvyššiu doktrínu systému štátu – so Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak! Zdravili sme sa Česť práci, na krku sme mali červené, akoby v krvi vykúpané pionierske šatky,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie