Denník N

Šéf lekárnikov: Homeopatia nefunguje, homeopatické lekárne sú problém

Ondrej Sukeľ je prezidentom Slovenskej lekárnickej komory. Foto – TASR
Ondrej Sukeľ je prezidentom Slovenskej lekárnickej komory. Foto – TASR

Úplne najviac šarlatánskych postupov je pri smrteľných ochoreniach, vraví v rozhovore pre Denník N Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo sa homeopatiká predávajú v lekárňach, ak neúčinkujú;
  • ako vysvetliť „účinnosť“ homeopatík, ak neobsahujú žiadnu účinnú látku;
  • či nie je chybou, ak sa o homeopatikách hovorí ako o „homeopatických liekoch“, hoci nejde o podmnožinu liekov, lebo nemusia spĺňať nároky ako bežné lieky (preklinické a klinické testy,…)

Čo je homeopatikum?

Ide o produkt získaný homeopatickými postupmi. Tie sú definované v prastarých „liekopisoch“, ktoré majú pôvod v 17. a 18. storočí. Pôvodná látka chemického, rastlinného či živočíšneho pôvodu sa v homeopatiku opakovane riedi toľkokrát, že z nej v konečnom produkte nezostane nič. Zástancovia metódy však tvrdia, že látka zanecháva v roztoku akúsi energetickú informáciu, ktorej prisudzujú liečebný účinok.

Má homeopatikum liečebný účinok?

Nemá. Homeopatiká sú v rozpore so známymi prírodnými zákonmi. Ich stúpenci hovoria o akejsi pamäti vody, ktorá sa však nedokázala, či o prenose neidentifikovateľnej energie. S pojmom energia narábajú svojvoľne – vo fyzike a v chémii sa používa v úplne iných súvislostiach. Aby som to zhrnul, homeopatia je v rozpore so štandardnou vedou, a preto nemá miesto v medicíne založenej na dôkazoch.

Je homeopatia pseudovedou?

Keďže homeopatia používa štandardné farmaceutické a medicínske pojmy či postupy, ktorým však pripisuje vedecky nepodložené vlastnosti, možno použiť aj tento pojem.

Stúpenci homeopatie hovoria, že metóda funguje. Čo vy na to?

Ide o takzvanú „anecdotal evidence“ (anekdoty – pozn. red.), nie dôkazy. Liečbu vysvetľuje aj efekt placebo – samotné vedomie toho, že užijem látku, ktorú považujem za liek, môže byť zodpovedné za časť terapeutického účinku. Homeopatia sa nepoužíva na závažné diagnózy – nadšených matiek, ktoré používajú hormonálnu antikoncepciu a svoje dieťa chcú liečiť homeopatikami, sa niekedy so zveličením pýtam, či by užívali aj homeopatickú antikoncepciu. Dôvera v homeopatiu v takých prípadoch veľmi rýchlo klesne (smiech). Niekedy sa človeku polepší bez ohľadu na užité lieky – je taká fráza, že organizmus s nádchou sa s liekom vylieči za sedem dní a bez neho možno aj rýchlejšie (spontánna remisia, čiže prirodzený ústup symptómov – pozn. red.).

Kedy obyčajne ľudia siahajú po homeopatii?

Vtedy, keď – ako ľudia vravia – zlyháva štandardná medicína. No ona nemusí vôbec zlyhávať, len začne účinkovať povedzme po dvoch či troch mesiacoch, keď začne pacient zhodou okolností užívať aj homeopatiká. Kacírsky poviem, že bolo by super, ak by sa dokázala účinnosť homeopatie, lebo by zásadným spôsobom klesli náklady na výskum a vývoj. Ale momentálne mnohé štúdie dokázali (tu, tu, tu alebo tu – pozn. red.), že homeopatia neúčinkuje.

Koľko homeopatík sa na Slovensku predáva a ktoré homeopatikum je najpopulárnejšie?

Podľa údajov Národného centra

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Homeopatia

Príroda

Pseudoveda

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie