Denník N

Mať deti nie je súkromná vec, tvrdí maďarská vláda. Jej prorodinná politika veľmi nefunguje

Viktor Orbán na konferencii o demografii. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán na konferencii o demografii. Foto – TASR/AP

Počet Maďarov neustále klesá a nezastavila to ani drahá prorodinná podpora Viktora Orbána, hoci odborníci hovoria, že istý vplyv na nárast pôrodnosti mala. 

Niektorí ľudia na Západe v súčasnosti odmietajú mať deti, aby nepreľudňovali planétu a neprispievali ku klimatickej zmene. Britský princ Harry napríklad povedal, že s manželkou chce mať najviac dvoch potomkov.

Úplne iné výroky zaznievali vo štvrtok a v piatok v Budapešti, kde maďarská vláda usporiadala už tretiu medzinárodnú konferenciu o demografii. Maďarskí predstavitelia nazvali demografiu hlavným problémom krajiny.

Predseda parlamentu László Kövér povedal, že „mať deti nie je súkromná, ale verejná záležitosť“. Podľa The Financial Times tiež naznačil, že ľudia, ktorí ich mať nechcú, nie sú „normálni“ a „stoja na strane smrti“.

Bývalý austrálsky premiér Tony Abbott, ktorý spolu s český premiérom Andrejom Babišom a srbským prezidentom Aleksandrom Vučićom patril k hlavným hviezdam konferencie, povedal, že vymieranie populácie je najväčšou hrozbou pre západné štáty.

„Mať menej detí v západných krajinách ťažko zlepší klímu, keď sa rodí toľko detí inde. Choďte a množte sa,“ povedal Abbott.

„Zabudnime na tento zelený nezmysel, že potrebujeme menej ľudí – ľudstvo je súčasťou prírody,“ dodal maďarský premiér Viktor Orbán.

Štyridsaťročný pokles populácie

Maďarsko patrí medzi krajiny, ktoré majú nízku mieru pôrodnosti v Európe. Spolu s emigráciou (za posledných desať rokov odišiel z krajiny asi milión Maďarov) to spôsobilo, že populácia krajiny sa zmenšuje.

Nie je to však nová vec, pokles obyvateľov trvá od roku 1981. Momentálne v Maďarsku žije 9,8 milióna ľudí, o milión menej ako pred 40 rokmi. Ak to takto bude pokračovať, v roku 2070 môže mať Maďarsko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie