Denník N

Rodičia 17-ročnej akvabely založili byt a na súde vyriešili problém Vlhovej a Fialkových

Viktória Reichová (uprostred) s otcom Marekom (vpravo) a právnym zástupcom Petrom Haňdiakom, ktorý v ruke drží rozsudok Športového arbitrážneho súdu. Foto N - Michal Červený
Viktória Reichová (uprostred) s otcom Marekom (vpravo) a právnym zástupcom Petrom Haňdiakom, ktorý v ruke drží rozsudok Športového arbitrážneho súdu. Foto N – Michal Červený

Akvabela Viktória Reichová patrila vo svojich vekových kategóriách k najlepším na Slovensku. Keď mala 14 rokov, vyradili ju z reprezentačného tímu.

Jej rodičia sa dožadovali vysvetlenia, no nasledovalo len disciplinárne konanie, v ktorom ich dcéru obvinili, že trénuje príliš veľa a že jej zdravotný stav nie je dostačujúci. Reichovci doložili vyjadrenie lekára, ktorý tvrdil opak, no nepomohlo to.

Mladá akvabela musela trénovať individuálne a hoci mohla chodiť na súťaže, reprezentačných akcií sa zúčastňovať nesmela. Postupom času zapojili Reichovci do sporu detskú ombudsmanku Vieru Tomanovú či Slovenský olympijský a športový výbor. Tí uznali, že rodičia majú pravdu, no nedokázali im pomôcť.

Právnici im odporučili, aby sa obrátili na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne, ktorý je poslednou inštanciou pri riešení športových sporov. Rieši spory napríklad aj doping ruských olympionikov či zákazy prestupov futbalových veľkoklubov.

Ten im dal za pravdu a dnes sa tak 17-ročná plavkyňa môže oprieť o verdikt medzinárodného súdu, ktorý tvrdí, že ju Slovenská plavecká federácia (SPF) poškodila.

SPF musí uhradiť súdne trovy v odhadovanej výške 30- až 80-tisíc eur a k tomu tritisíc švajčiarskych frankov (približne 2760 eur) priamo plavkyni.

„Stalo sa veľmi veľa zlého, ale som nesmierne hrdá matka, že to Viki dokázala láskou k športu a vytrvalosťou. Chcela by som, aby náš silný príbeh bol odkazom pre všetkých,“ povedala na emotívnej tlačovej konferencii Andrea Reichová, matka mladej akvabely.

„Založili sme byt, ktorý má manžel po babičke, aby sme si mohli dovoliť ísť na Športový arbitrážny súd,“ dodala Andrea Reichová.

V prípade Weissa ml. rozsudok neplatí

Rozsudok však nie je len víťazstvom rodiny Reichovcov, ale aj dôležitým precedensom pre riešenie prípadných sporov medzi športovými zväzmi a športovcami.

Na vysvetlenie jeho podstaty dobre poslúžia prípady z minulosti, keď sa Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) či Slovenský zväz biatlonu (SZB) vyhrážali športovcom, že ak s nimi nepodpíšu zmluvy o reprezentovaní, neprihlásia ich na medzinárodné súťaže.

Naposledy išlo o biatlonové sestry Paulínu a Ivonu Fialkové, ešte predtým o lyžiarky Petru Vlhovú, Veroniku Velez-Zuzulovú, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Paulína Fialková

Petra Vlhová

Veronika Velez-Zuzulová

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie