Denník N

Najbližšia pandémia bude posledná, o ktorej môžete na Facebook napísať, čo chcete

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Počítačový algoritmus dnes môže slobodne rozhodovať, že vám ukáže namiesto názoru hlavného hygienika názor vašej spolužiačky zo základnej školy.

Koronavírus sa pravdepodobne dostane aj na Slovensko. Inkubačná doba je taká dlhá, prejavy také mierne, a preto naše informácie o jeho šírení také veľmi oneskorené, že možno už dnes na Slovensku je. A pravdepodobne, keď sa naozaj objaví, nebude to znamenať žiadne veľké utrpenie našich občanov.

Stratégia nášho ministerstva zdravotníctva, ktoré v piatok veľkými písmenami na Facebooku oznámilo, že ŠÍRENIE POPLAŠNEJ SPRÁVY o potvrdenom výskyte vírusu JE TRESTNÝ ČIN, sa potom ukáže ako dosť krátkozraká.

V skutočnosti ministerstvo samo zbytočne rozdúchava paniku, lebo nie je možné vyhrážať sa v piatok niekomu väzením za poplašnú správu a potom tú istú správu oznámiť o pár dní či týždňov neskôr ako pravdivú a tvrdiť, že stále nie je dôvod na paniku. Naše facebookové dobrodružstvo s koronavírusom sa tým však len začína.

Naše mozgy nie sú pripravené

Vírus čoskoro otestuje krajné hranice našich schopností zostať civilizovaní a vymieňať si názory bez (verbálneho) násilia, pretože je to jeden z prípadov, kde pravda JE uprostred.

Ľudia, ktorí vyzývajú na pokoj, majú pravdu; po prvé, vždy je lepší pokoj ako panika, po druhé, úmrtnosť na vírus je naozaj relatívne nízka a prejavy veľmi mierne. Áno, na iné choroby umiera oveľa viac ľudí každý deň.

Ľudia, ktorí sa zásobujú liekmi a horšie spia, majú tiež pravdu. Pohľad do ohniska nákazy v Číne nie je desivý pre to, že by zomrelo veľa ľudí, ale pre to, že tí, ktorí neumreli,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie