Denník N

Nobelista na Slovensku: Cítim sa ako malý chlapec, ktorý sa hrá s legom

Ben Feringa je na Slovensku na pozvanie Slovenskej chemickej spoločnosti pri SAV. Jeho tunajší pobyt podporujú Univerzita Komenského v Bratislave, Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku a Nadácia ESET v rámci projektu ocenenia ESET Science Award. Foto – UK v Bratislave
Ben Feringa je na Slovensku na pozvanie Slovenskej chemickej spoločnosti pri SAV. Jeho tunajší pobyt podporujú Univerzita Komenského v Bratislave, Veľvyslanectvo Holandského kráľovstva na Slovensku a Nadácia ESET v rámci projektu ocenenia ESET Science Award. Foto – UK v Bratislave

Veda je o radosti z objavovania a chápania toho, ako funguje svet, vraví v rozhovore pre Denník N držiteľ Nobelovej ceny za chémiu, Ben Feringa.

Chemik Ben Feringa stavia stroje, ktoré sú tisíckrát tenšie ako hrúbka vlasu.

V roku 2016 mu za dizajn a syntézu molekulových strojov spolu s Jean-Pierrom Sauvagom a sirom J. Fraserom Stoddartom udelili Nobelovu cenu za chémiu.

Zahraničný vedec pôsobí na univerzite v holandskom Groningene. Vo svojom laboratóriu vyvinul molekulové motory či nanoautá. Motory sa najprv pohybovali veľmi pomaly, no v roku 2014 vydal s kolegami článok o motore, ktorý vykonal až 12 miliónov obrátok za sekundu.

Molekulové vozidlo je nanoauto s podvozkom tvoreným jedným radom molekúl a štyrmi motormi, ktoré slúžia ako kolesá. Otáčaním kolies sa auto hýbe zvoleným smerom.

Uvedené technológie by sa dali využiť na vývoj „múdrych liekov“, ktoré by menili svoje vlastnosti pod vplyvom vonkajšieho podnetu, napríklad svetla, a pôsobili by výhradne vo vybranej lokalite, napríklad v mieste tumoru. Využiť by sa dali aj pri stavbe miniatúrnych tranzistorov, počítačových čipov alebo mäkkých robotov.

Tento týždeň udelila Feringovi Univerzita Komenského Veľkú zlatú medailu UK. Na 71. Zjazde slovenských a českých chemikov prednesie nobelista prednášku a prevezme si ďalšiu cenu – Zlatú medailu Slovenskej chemickej spoločnosti pri SAV.

Profesor Feringa je na Slovensku po druhý raz. Za svoju kariéru spolupracoval s viacerými slovenskými vedcami, niektorí si našli miesto aj v jeho laboratóriu.

Ako si spomínate na telefonát Nobelovho výboru, v ktorom vám oznámili, že ste získali Nobelovu cenu za chémiu?

Na tú chvíľu si pamätám veľmi dobre. Bol som v laboratóriu a debatoval som so svojimi študentmi. Telefonát prišiel o 10:45, no oficiálne výsledky sa vyhlasujú až o hodinu neskôr. Bol som v šoku, keď mi povedali: „Pane, máme pre vás oznámenie, získali ste Nobelovu cenu.“ Nevedel som, čo mám povedať. Asi po štyroch minútach sa ma tajomník Nobelovho výboru opýtal: „Doktor Feringa, ste stále tu? Už dlho ste ticho.“ (smiech)

Slovenský chemik Peter Štacko, ktorý pracoval vo vašom laboratóriu, opísal v minulosti pre Denník N onen pamätný deň takto: „Ľudia vo vedľajšom laboratóriu začali hulákať ako zmyslov zbavení. Napokon vysvitlo, že náš šéf (Ben Feringa – pozn. red.) dostal Nobelovu cenu. Celý ústav sa nahrnul pred Feringovu kanceláriu, kde práve telefonoval s Nobelovým výborom. Po asi 20 minútach z kancelárie vyšiel a nastal obrovský hurhaj.“

Druhý raz mi zavolali o 11:45, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nobelove ceny

Príroda

Rozhovory

Veda

Teraz najčítanejšie