Denník N

Ak by sme sa riadili len Bibliou, dodnes by sme mali otrokov, hovorí profesorka Nového zákona

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Profesorka Nového zákona Amy-Jill Levine v rozhovore vysvetľuje, ako sa môžu meniť interpretácie biblických textov.

„Biblia bola prekrútená antisemitmi, aby sa cirkev mohla prikloniť k nacizmu a dobrí kresťania si mohli povedať, že môžu viesť koncentračný tábor. Prekrútili ju aj otrokári, ktorí tvrdili, že mať otrokov je v poriadku, pretože to povoľuje Biblia. Zneužili ju tí, ktorí zo žien urobili obyvateľov druhej kategórie,“ hovorí Amy-Jill Levine.

Vedecky sa zameriava najmä na kresťansko-židovské vzťahy a tému sexuality a rodu. Ľudia by podľa nej svoj postoj k interrupciám, k homosexualite alebo k úlohe žien v spoločnosti nemali stavať len na tom, čo o týchto témach hovorí Biblia.

 

Na vašej prednáške na univerzite ste interrupcie označili za súčasť zdravotnej starostlivosti. Na Slovensku je takýto názor medzi teológmi pomerne ojedinelý.

Ideálne by bolo, ak by nechcené tehotenstvá ani interrupcie neexistovali. Ale kým sa to stane, musíme zistiť, ako pre ženy najlepšie nastaviť zdravotnú starostlivosť. Mám veľké obavy o ženy, ktorých plody sa nevyvíjajú správne, sú poškodené a zomrú okamžite po pôrode. Alebo ak dieťa zomrie už v maternici. V prípadoch, keď v sebe žena nosí mŕtve dieťa, je z môjho pohľadu interrupcia absolútne vhodná. Ak je dieťa také poškodené, že jeho život bude veľmi bolestivý, snažím sa predstaviť si, ako sa asi bude cítiť jeho matka, ktorá bude vedieť, že ho v živote nečaká nič iné, len bolesť. Myslím si, že žena vie v takom prípade posúdiť svoju situáciu najlepšie. Chcem, aby ženy mali možnosť urobiť morálne rozhodnutie.

V Spojených štátoch je náboženstvo oddelené od štátu. Vždy teda spozorniem, keď sa nejaké náboženstvo snaží získať vplyv nad ostatnými ľuďmi. Nechcela by som, aby boli zavedené zákony založené na islame, judaizme, budhizme alebo kresťanstve. Chcem, aby jednotlivci mali priestor pre osobné rozhodnutia.

Je váš názor ojedinelý v náboženských komunitách, v ktorých sa pohybujete, alebo na univerzite, kde vyučujete?

Väčšina univerzít, ktoré sú prepojené s konkrétnymi cirkvami, či už ide o katolíkov, konzervatívnych protestantov, alebo pravoslávnu cirkev, považuje interrupcie za hriech a nikto o tom s vami nebude diskutovať. Znamená to, že ženy, ktoré patria do týchto cirkví, nechodia na potraty? Samozrejme, že nie. Vieme, že chodia. Potom sa pýtam: Ako vyzerá pastoračná pomoc takýmto ženám?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie