Denník N

Sudca z Michaloviec: Prečo to na Slovensku vyzerá tak, akoby existovali dve spravodlivosti?

Má azda spravodlivosť rozdielne váhy? Alebo si spravodlivosť pri rozhodovaní mení závažia v závislosti od toho, o kom práve rozhoduje?

Autor je sudca Okresného súdu Michalovce, bývalý prokurátor

Posledné udalosti v tomto štáte, hlavne prepisy esemeskových správ medzi jedným obvineným podnikateľom a jeho známou, taktiež obvinenou osobou, prinútia každého slušného človeka zamyslieť sa nad tým, v akom štáte to vlastne žijeme.

Zamýšľať sa nad tým nie je hriech. Hriech a ani trestný čin nie je ani povedať svoj názor. A povedať svoj názor môže každý, nielen politik tej, či onej strany, nielen predseda vlády, minister, vysoký štátny úradník, ale aj sudca, prokurátor, policajt, učiteľ, robotník, upratovačka a tak ďalej. Je totiž v záujme každého z nás, aby sme žili v právnom štáte. V štáte, v ktorom platí zákon pre každého, právo a spravodlivosť.

Mýlia sa tí, čo si myslia, že ak je v ústave napísané, že nejaký štát je právnym štátom, tak to automaticky platí. Je to však len prvý krok k tomu, aby štát prostredníctvom činov politikov a štátnych orgánov presvedčil nielen všetkých svojich občanov, ale aj vonkajší svet o tom, že ním naozaj je.

Základnou a nevyhnutnou podmienkou existencie právneho štátu je spravodlivosť. Spravodlivosť v praxi znamená spravodlivé rozhodnutia, ktorým predchádza zákonný postup.

Aby to platilo v každom jednom prípade, musí to zabezpečiť štát prostredníctvom svojich štátnych orgánov, súdov, prokuratúry, polície. Ak chceme byť právnym štátom, tak tieto inštitúcie musia fungovať bez akéhokoľvek vplyvu politickej moci.

Je samozrejmé, že na čele týchto inštitúcií bude vždy politickou mocou dosadený, respektíve zvolený človek (minister vnútra, spravodlivosti, generálny prokurátor), ale malo by byť aj v jeho záujme, aby nepripustil prienik politických alebo iných tlakov do rozhodovania v týchto inštitúciách.

Či to tak aj v skutočnosti je, v prvom rade vedia tí, čo v rôznych prípadoch rozhodujú.

Ako je možné, že podnikateľ má

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie