Denník N

Výnimočnú učiteľku nevedela odmeniť finančne, tak ju nominovala na Cenu Dionýza Ilkoviča. Môžete tak spraviť aj vy.

Jana Plichtová - finalistka Ceny Dionýza Ilkoviča v roku 2018. Zdroj: CDI
Jana Plichtová – finalistka Ceny Dionýza Ilkoviča v roku 2018. Zdroj: CDI

Na krúžkoch zostávajú so žiakmi do neskorého večera a cez víkend pre nich pripravujú podklady. Aj takto vyzerá voľný čas oddaných a vytrvalých učiteliek a učiteľov, ktorí sa žiakom venujú nielen na hodinách, ale aj po nich. Hoci si to vyžaduje množstvo času, nadšenia, energie a neraz aj peňazí, školy ich za to zväčša nevedia adekvátne odmeniť. Beáta Vavrinčíková, zástupkyňa riaditeľky na Gymnáziu Alejová 1 v Košiciach, to vyriešila po svojom – učiteľku Janu Plichtovú nominovala na Cenu Dionýza Ilkoviča. Urobiť tak môžete aj vy do 22. septembra vyplnením jednoduchého formulára na www.cenadi.sk.

Jana Plichtová učí od roku 1994. Hoci ju pôvodne pre zlý kádrový posudok na pedagogiku nevzali, cestu k žiakom si napokon našla. Už od nástupu na Gymnázium Alejová 1 v Košiciach pritom začala organizovať informatické krúžky a pripravovať žiakov na súťaže.

„Keď som sa dozvedela o Cene Dionýza Ilkoviča a prečítala som si podmienky, okamžite som si ju predstavila ako vhodného kandidáta. Pani Plichtová je totiž presne ten typ učiteľa, ktorý trávi veľa času po vyučovaní so žiakmi pri príprave na rôzne robotické súťaže,“ opisuje Vavrinčíková.

Beáta Vavrinčíková. Zdroj: CDI

Cena Dionýza Ilkoviča sa udeľuje za rozvoj mimoškolskej činnosti na základných a stredných školách v prírodovedných predmetoch – konkrétne matematike, fyzike, chémii a informatike. Určená je teda učiteľom, vychovávateľom či nepedagogickým dobrovoľníkom, ktorí svoju prácu vnímajú ako poslanie – robia ju vo voľnom čase a s nadšením aj napriek tomu, že je spoločensky nedocenená. Presne to je prípad aj Jany Plichtovej. V minulom roku sa preto stala finalistkou ceny.

„Pani Plichtová vedie žiakov na krúžkoch k tomu, aby vedeli pracovať ako tím a poradili si aj s nečakanými situáciami. Okrem stavania a programovania modelov totiž treba vytvárať aj kulisy, prezentácie alebo webové stránky, absolvovať prednášky, robiť ankety a podobne. Neraz pani vrátnička čaká na členov krúžku, kedy už bude môcť zavrieť školu,“ približuje pani zástupkyňa.

Jej zverenci dnes organizujú robotickú súťaž

Žiaci pani Plichtovej sa pod jej vedením už viackrát prebojovali na prestížne medzinárodné súťaže, napríklad v Atlante, Lisabone, Eindhovene či v Mexico City. „Zvlášť si cením to, že niekoľko našich bývalých absolventov, ktorí začínali u pani Plichtovej na krúžku, organizuje vlastnú robotickú súťaž. Volá sa RBA – Robotický Battle na Alejovej, má celoslovenský charakter a v tomto školskom roku sa konal v telocvični našej školy už jubilejný 10. ročník.“

Riaditeľom, učiteľom či žiakom, ktorí vo svojom okolí majú podobného výnimočného pedagóga no zatiaľ ho nenominovali, pani Vavrinčíková odkazuje:

„Prosím, nájdite si čas na vyplnenie dotazníka. Už len samotná nominácia určite poteší každého učiteľa. Je totiž vyjadrením toho, že niekto si jeho prácu všimol. Niekto ocenil to, že sa venuje rozvíjaniu mladých talentov a svojím spôsobom mu chce touto cestou poďakovať.“

Nominácie na Cenu Dionýza Ilkoviča sa uzatvárajú už čoskoro – 22. septembra 2019. Ak máte vo svojom okolí učiteľa, ktorý si to zaslúži, môžete ho nominovať na www.cenadi.sk.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie