Denník N

Kiska a Fico: Aký je vzťah dvoch najsilnejších mužov v štáte

Ešte ako rivali v predvolebnej debate. Foto – TASR
Ešte ako rivali v predvolebnej debate. Foto – TASR

Ak Kiska spraví niečo, s čím Fico nesúhlasí, premiér maximálne skritizuje prezidentových poradcov. Kisku majú totiž voliči Smeru v obľube. V zákulisí Fico až taký opatrný nie je.

Ošklbali ste ľudí ako úžerník, klamete, že nie ste scientológ a predstavujete bezpečnostné riziko pre krajinu. Takto útočil premiér Robert Fico na prezidenta Andreja Kisku počas prezidentskej kampane. Konfrontácia sa Ficovi nevyplatila, voľby vlani v marci prehral. Ešte vo volebnú noc Fico skrotol a začal hovoriť o spolupráci najvyšších ústavných činiteľov.

„Korektný“ vzťah s prezidentom si predseda vlády pestuje celý rok od inaugurácie. Ak niekoho kritizuje, tak Kiskových poradcov, nie prezidenta.

Napríklad, keď Kiska odmietol vymenovať troch zo šiestich kandidátov na sudcov Ústavného súdu, Fico o ňom povedal iba to, že je to jeho zodpovednosť, že na súde budú chýbať sudcovia. „Je vecou pána prezidenta, akých si vyberie poradcov. Môžem len povedať, čo jeho poradca, to odporca Smeru. To hovorí za všetko,“ povedal premiér v marci pre Pravdu.

Za Kiskovo rozhodnutie nekonať vo veci ústavných sudcov skritizoval hlavne opozíciu, ktorú vyzval, aby sa ospravedlnila Ivanovi Gašparovičovi za kritiku v kauze Čentéš, keďže Kiska teraz podľa neho urobil to isté.

Opozície sa Fico pýtal, „kde je žaloba na pána Kisku“, keďže v minulosti opoziční poslanci pripravovali žalobu na Gašparoviča. Hneď však dodal, že Smer nič také voči Kiskovi nepripravuje.

Mocenský súboj o to, kto sa nakoniec stane ústavným sudcom, sa zatiaľ neskončil, a súd o tom stále rozhoduje.

[poll id=“115″]

Majú ho radi ako Kaliňáka

Fico vie, prečo sa Kiskovej kritike vyhýba. U voličov Smeru je obľúbený, v obľube stojí hneď za samotným predsedom vlády. Voliči Smeru ho majú rovnako radi ako Roberta Kaliňáka, s ktorým sa u nich delí o druhé miesto.

Upozornila na to sociologička Inštitútu pre verejné otázky Oľga Gyarfášová, ktorá zanalyzovala prieskum IVO o dôveryhodnosti politikov.

„Ak by premiér priveľmi útočil na prezidenta, mohlo by sa mu to vrátiť ako bumerang. Koniec koncov, negatívna kampaň voči Kiskovi, ešte ako súperovi v prezidentských voľbách, bola neúčinná, možno dokonca kontraproduktívna. Prezident je stále konsenzuálnou osobnosťou slovenskej politiky, kým Fico polarizujúcou. Nebolo by taktické na neho útočiť,“ povedala Gyarfášová Denníku N.

Fico musí byť opatrný aj pre to, že sa blížia voľby. Pohnevať si pred nimi Kisku by sa mu nemuselo vyplatiť.

„Predpokladám, že prezident sa bude držať bokom od straníckeho predvolebného súperenia, ale iste je pre Fica lepšie, ak s ním nebude v nejakom otvorenom konflikte,“ myslí si Gyarfášová.

Kiska si dá záležať na tom, aby do kampane príliš nezasiahol. Pred voľbami naplánovanými na jar 2016 vyzve voličov, aby išli voliť, prípadne, aby si pozorne preštudovali programy jednotlivých strán.

Fico a Kiska ako prezidentskí kandidáti. Foto Tasr
Fico a Kiska ako prezidentskí kandidáti. Foto – TASR

Najväčší konflikt bol pre zdravotníctvo

Viac ako bojom o miesta na Ústavnom súde nahneval prezident Smer tým, keď skritizoval ministra zdravotníctva Viliama Čisláka. Ešte pred tým ale Kiska otvorene podporil protesty, ktoré v zime po kauze nákupov predražených CT  prístrojov organizovali poslanci opozície.

O zdravotníctve bude hovoriť aj vo štvrtok vo svojej správe o stave krajiny. Kiska si Čisláka, ktorý ministerstvo prebral po kauze CT,  zavolal na koberec a po ich stretnutí vyhlásil, že nevidí žiadne reálne opatrenie, ktoré by zlepšilo situáciu v zdravotníctve. Viacerí ministri sa potom do paláca obávali prísť a dopredu sa informovali, o čom chce prezident s nimi hovoriť.

Tak, ako predseda vlády volí miernejšie slová o Kiskovi, podobne postupuje aj Kiska. „Ja osobne tejto ceste premiéra nerozumiem,“ povedal prezident o druhej návšteve Roberta Fica v Moskve. „Tomuto rozhodnutiu prezidenta nerozumiem,“ hovoril zase Fico, keď Kiska vrátil zákon o verejnom obstarávaní.

Napriek premiérovej návšteve Moskvy nie je medzi  našimi najvyššími činiteľmi v zahraničnej politike zásadný spor. Aj preto, že zahraničie viac ako Ficove výroky zaujímajú reálne činy.

„Rozprával som sa s diplomatmi pôsobiacimi v Rusku a pýtal som sa ich, ako to ruská strana vníma. Ich odpoveď bola jednoznačná: V Moskve nik neregistruje slová premiéra Fica, podporili ste sankcie, a to je kľúčové. Postavili ste sa proti nám. A bodka,“ povedal Kiska v minulosti pre Denník N.

Obedy medzi štyrmi očami

Fico raz do mesiaca s Kiskom obeduje medzi štyrmi očami. Dohodli sa na tom hneď po inaugurácii. Obaja si túto pravidelnosť pochvaľujú. Stretnutia sa uskutočňujú na striedačku v prezidentskom paláci a na úrade vlády.

Obaja si hovoria napríklad to, aké stretnutia absolvovali, čo majú v pláne. Na takomto obede Fico napríklad informoval Kisku, že pôjde do Moskvy, alebo o tom, že pripravuje sociálny balíček.

„Samozrejme, nie na všetko sa pozeráme rovnako. Pán Kiska je pravicový politik, ja som ľavicový politik, ale pokiaľ ide o veci týkajúce sa štátu, máme záujem spolu komunikovať. Mne záleží, aby medzi ústavnými činiteľmi v žiadnom prípade neboli spory, a v tomto duchu sa aj správam,“ opísal obedy Novému času Nedeľa v minulosti Fico.

„Napriek obavám niektorých občanov, že vzniknú konflikty, musím zhodnotiť, že všetky naše stretnutia boli zatiaľ veľmi konštruktívne,“ hovoril aj Kiska.

Fico u Kisku v máji. Foto Tasr
Fico u Kisku v máji. Foto – TASR

Keby som to robil ja, nedarovali by ste mi to

Kým navonok si Fico dáva na kritiku Kisku pozor, na neoficiálnej večeri, ktorú mal pred pár dňami asi s dvadsiatkou novinárov, redaktorom prístup k prezidentovi vyčítal. Prekáža mu, že málo informujú, ako Kiska podľa Fica neadekvátne využíva vládny špeciál.

Na večeri bol aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý hovoril, že prezident už 116-krát letel. Kiska premáva pravidelne špeciálom medzi Popradom, kde býva jeho rodina, a Bratislavou, kde úraduje. Naposledy išiel do Popradu vo štvrtok, v piatok mal pracovný program v Kežmarku. Letel aj v sobotu na krátky program do Bratislavy, keď odovzdával Cenu svätého Vojtecha. Po skončení akcie sa vrátil domov.

Fico novinárom hovoril to, čo už pred niekoľkými mesiacmi povedal v TA3 – keby on takto lietal za manželkou, novinári by ho „zožrali“.

„Ja ho nebudem hodnotiť, ale musím povedať, že to má oveľa ľahšie, pretože je líbling. S nadsádzkou poviem, že keby mala strana Smer takú podporu médií, tak dosiahne hádam aj 70 percent,“ posťažoval sa Fico aj Novému času Nedeľa.

Osobne mu lety nikdy nevytkol. „Minister vnútra informoval prezidenta pri nástupe do funkcie, že môže využívať vládnu letku vzhľadom na to, že lietadlá lietajú málo a piloti musia pre nedostatok nalietaných hodín lietať s prázdnymi lietadlami,“ napísal hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Aj preto boli v prezidentskej kancelárii prekvapení, že proti nim burcujú novinárov. Oficiálne ministerstvo vnútra viackrát vyhlásilo, že preprava prezidenta je vecou ochranky a o jej detailoch nebudú hovoriť.

Fico na otázky Denníka N o vzťahu s Kiskom neodpovedal a Kaliňák napísal, že odpovie v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Do štyroch dní odpoveď neprišla.

Pred prezidentskými voľbami bol Kiska k Ficovi kritický. Vyčítal mu, že nevie riadiť krajinu, prispôsobuje si Ústavu, ako potrebuje, a v debatách sa ho napríklad pýtal, či bol v gorilom byte na Vazovovej ulici. Pripomínal mu kauzu emisie, aj to, ako zohnal peniaze vlastnou hlavou od utajených sponzorov Smeru.

„Pravidelne sa stretávame a bližšie som ho spoznal. V zásade sa však môj pohľad naňho nezmenil,“ povedal Kiska v januári v rozhovore pre Denník N.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie