Denník N

Haščák si chce očistiť meno: Gorila sú bludy, na moje stíhanie nevidím dôvod

Šéf Penty Jaroslav Haščák. Foto – TASR
Šéf Penty Jaroslav Haščák. Foto – TASR

Poslanci opozície zvolali na pondelok mimoriadnu schôdzu o kauze Gorila. Smer uvažuje nad tým, že schváli jej program a schôdza prebehne. Šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi sa to nepáči.

Šéf Penty Jaroslav Haščák protestuje proti mimoriadnej schôdzi o kauze Gorila, ktorá by sa mala uskutočniť v pondelok o 13. hodine. Médiám dnes rozoslal svoje stanovisko, kde kritizuje dôvody, pre ktoré sa má schôdza uskutočniť: aby boli podozriví postavení pred spravodlivosť a aby poslanci vyjadrili znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Ten odmieta vypočuť kľúčového svedka v kauze – bývalého agenta SIS Petra Holúbeka, pretože na to podľa neho nie je dôvod.

Poslanci o tom už dvakrát chceli rokovať na mimoriadnom výbore pre obranu a bezpečnosť, ale Kováčik odmietol prísť s tým, že o prípade nebude informovať počas vyšetrovania.

„Skupina poslancov, ktorá ‘takto‘ iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze, hrubo porušuje princípy parlamentnej demokracie a právneho štátu. Je neprípustné, aby predstavitelia zákonodarnej moci zasahovali do neukončeného trestného konania. Je neprípustné, aby politici ukladali orgánom činným v trestnom konaní, ako majú postupovať, a vyvíjali na vyšetrovanie politický nátlak,“ píše Haščák s tým, že ide o praktiky prokurátorov a sudcov na spôsob Vyšinského či Freislera. „Tí nevyšetrovali ani nesúdili, keďže o obžalobách a rozsudkoch v stalinistickom aj nacistickom režime dávno rozhodol niekto iný.“

Haščák by sa chcel poslancov spýtať, či rešpektujú prezumpciu neviny alebo či majú preštudovaný celý vyšetrovací spis.

„Od roku 2012 som bol vyšetrovateľmi kauzy Gorila 6-krát predvolaný a bolo mi už doručené 7. predvolanie k výsluchu, ktorý ma ešte čaká. Vyšetrovacím orgánom som poskytol výpovede k deviatim prípadom a doručil som im aj v písomnej podobe všetky informácie, o ktoré ma požiadali.“

Hovorí, že aj v záujme očistenia jeho mena mu záleží na tom, aby bola kauza riadne vyšetrená. „Je dôležité, aby sa verejnosť dozvedela, či pri privatizáciách a obchodoch, na ktoré spisy poukazujú, bol porušený zákon a či tak boli občania ‘okradnutí o stovky miliónov eur‘, ako to zvykne opakovať jeden politik.“

Haščák je presvedčený, že neexistuje „žiadny reálny skutkový základ“, pre ktorý by ho mohli obviniť. „Samotné spisy Gorila takýto základ nemôžu predstavovať, pretože boli vytvorené podvodným a protiprávnym spôsobom, obsahujú zjavné bludy a nezmysly a sú tak nedôveryhodným a napokon aj na trestnoprávne účely zákonne nepoužiteľným materiálom.“

O tom, že Gorila sa udiala, informoval listom v roku 2010 riaditeľa SIS a dnešného šéfa NKÚ Karola Mitríka, aj ostatných politikov samotný Holúbek. V jeho byte malo byť nainštalované odpočúvanie SIS. Susedil totiž s bytom Zoltána Vargu, v ktorom sa mal Haščák stretávať s politikmi a úradníkmi a dohadovať úplatky. „Vyťažovaním predmetného ITP boli do júla 2006 zistené zásadné a rozsiahle skutočnosti o trestnej činnosti súvisiace s nelegálnymi príjmami z provízií z privatizácie štátneho majetku, s nelegálnymi príjmami z provízií z veľkých verejných zákaziek v podnikoch rezortu hospodárstva, s legalizáciou týchto nelegálnych príjmov, s ‘kupovaním‘ poslancov Národnej rady SR, s nelegálnym financovaním politických strán a podobne,“ písal Holúbek a žiadal politikov o vyšetrenie prípadu.

O niekoľko mesiacov generálny prokurátor Dobroslav Trnka stíhanie zastavil, prípad sa začal nanovo vyšetrovať až o dva roky po tom, čo dal niekto celý spis na internet.

„Pravdivosť či nepravdivosť toho, čo obsahuje internetový spis Gorila, nemôže stáť na výsluchu súčasných či bývalých príslušníkov SIS. Oni podvádzali tak pri predkladaní žiadostí, ako aj pri referovaní o priebehu tých odpočúvaní, ktorých spisové značky sú uvedené v spise. Na čomkoľvek, čo z ich „tvorby“ mohlo byť podkladom pri vzniku tohto spisu, tak leží tieň klamstva,“ hovorí Haščák a pripomína, že odposluchy označil za protiústavné aj súd.

Video: Bezradný Baška obhajuje, prečo zablokoval výbor o Gorile (autor: Martina Pažitková)

Politici chcú podľa neho kauzu zneužiť pred blížiacimi sa voľbami. „Výsledky vyšetrovania sú to posledné, čo Lipšica a spol. naozaj zaujíma a o čo im skutočne ide. Politickými zásahmi do vyšetrovania, naopak, sabotujú riadne a zákonné vyšetrenie kauzy. Ale ako povedal Lipšic dňa 12. mája 2015 na pôde parlamentu prítomným novinárom: ‚Pre mňa výsledok nie je zastavenie trestného stíhania, pre mňa výsledok je právoplatné odsudzujúce rozsudky, že pôjde niekto sedieť‘,“ dodal Haščák.

Návrh podpísalo 39 poslancov opozície.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie