Denník N

Oskar Fegyveres: Nový film o únose je bodka za mojím starým životom. Definitívna

Korunný svedok únosu prezidentovho syna z 90. rokov hovorí o filme Skutok sa stal Barbory Berezňákovej, ktorý ide tento týždeň do kín, a či ešte verí, že sa podarí potrestať smrť Róberta Remiáša.

Naozaj ste film videli prvýkrát až teraz?

Áno.

Predtým ste neboli zvedavý?

Bol som zvedavý, len som sa k nemu nedostal. A kým nebol dokončený, nemal som ho možnosť vidieť.

Aké bolo pozerať vo filme sám na seba?

Išiel som sem so stiahnutým zadkom, ale počas premietania som sa uvoľnil. Podľa môjho názoru bol dokument celkom dobre spravený.

Čiže ste sa cítili po celý čas komfortne?

Ale áno, aj keď spomienky, hlavne tie na Roba, na mňa miestami doľahli. Pre mňa najsilnejšia scéna bola tá, keď sa pani Remiášová dokázala pozerať na výbuch Robovho auta. Samozrejme, bol to výbuch, ktorý inscenoval štáb, ale muselo to pre ňu byť ťažké.

Čo vravíte na to, akú má film formu? Nie je to triler ani žiaden vzdelávací priamočiary tvar, dokážem si predstaviť, že sa v ňom nezorientovaný divák stratí.

Podľa mňa sa udalostiam a deju v ňom dalo rozumieť. Jediné, čo mi v ňom trochu chýbalo, bol záver. To však nie je chyba filmu, ale chyba reality. Zakončenie by prípadu únos a Robovej smrti mali dať súdy. Kým to neurobia, bude záver, myslím, že nielen mne, chýbať.

Zazneli tu informácie, ktoré boli pre vás nové?

Prekvapilo ma, čo hovorí Peter Tóth o tom, prečo som sa rozhodol o únose Kováča mladšieho vypovedať. Tóth vo filme hovorí, že to nebolo moje rozhodnutie, ale vraj ma inštruoval Kočner, ktorý si ma s Robom našiel cez Deáka (pozn.: Roman Deák, podnikateľ zavraždený v roku 1999 v bratislavskej Dúbravke). Táto informácia bola pre mňa nová.

Nemrzí vás, že Tóth toto povie, ale nikto ďalší mu tam neoponuje?

Určite tam chýba reakcia, možno nejaká vetička odo mňa, ale až tak veľmi mi to neprekáža. Nech si každý divák spraví názor sám.

Stretli ste sa niekedy s Kočnerom?

Veru stretol. Videl som ho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Tóth

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie