Denník N

Rozumiem, ale neviem to akceptovať

Matteo Salvini a Boris Johnson - dve tváre rovnakého problému. Foto - AP
Matteo Salvini a Boris Johnson – dve tváre rovnakého problému. Foto – AP

Autor je psychiater

Po práci som si uvaril dobrú kávu a sadol som si pred televízor. Hľadal som nejaký nenáročný program, ktorý ma zo sveta psychiatrie „prevedie“ do občianskeho sveta. Medzi týmito svetmi je totiž zopár rozdielov. Vezmime si jednoduché slovo „rozumiem“.

Keď pacient rozpráva, hovorí o svojich konfliktoch a emóciách, sem-tam prikývnem a poviem, že „rozumiem“. Pre neho je táto drobná spätná väzba veľmi dôležitá. Dáva mu najavo, že ho niekto vníma a rozumie jeho problémom.

V mojom chápaní však slovo „rozumiem“ neznamená, že mu dávam za pravdu. Jednoducho ním vyjadrujem len to, že pacienta vnímam a rozumiem tomu, čo hovorí. Rozumiem, prečo je taký nepokojný, rozumiem jeho zmenám nálad. V občianskom živote však slovo „rozumiem“ používame najmä vtedy, keď súhlasíme s tým, čo nám partner hovorí.

Prepínam medzi kanálmi, až sa dostanem k parlamentnému prenosu BBC. Témou je, prirodzene, brexit. Poslanci s vyberaným slovníkom argumentujú a svoje slová korenia skvelým humorom. Poslucháči zasa striedavo bľačia yeeeah alebo neij. Od detstva mám rád britskú angličtinu. Aj teraz som sa pozabudol a tri hodiny (!) som si vychutnával skvelý spíkerský výkon Johna Bercowa.

No z polemiky politikov ma rozbolela hlava. Opozičného vodcu Corbyna som nikdy nemal rád, ale Boris Johnson prekonal aj jeho. Psychiater a občan sa vo mne zmiešali a za 180 minút som ani raz nedokázal povedať „rozumiem“. Akoby som aj mohol rozumieť tomu, že britská politická elita sa práve snaží „rozobrať“ svoju krajinu?

Boris Johnson je múdry, cynický a egocentrický človek, ktorý nemá nijaké zábrany. Je to samoľúby chlap, ktorý zbožňuje sám seba. Skutočný verbálny agresor. Zašliapne každého, kto sa mu dostane do cesty. Je narcistický, márnivý a miluje bombastické prejavy. Nech leží mŕtvy v priekope, ale Veľká Británia aj tak vystúpi z Európskej únie, vyhlásil.

Stačilo, povedal som si nahnevane, a prepol som na iný kanál. Na CNN práve Trump rozprával o tom, prečo musí každý akceptovať, že „America first“. Na RAI rečnil Salvini, u Rakúšanov Strauch, v budapeštianskej televízii zasa Orbán. V RTVS zasa Fico vysvetľoval, ako správne chápať Mazurekove slová.

Na ruskú televíziu mi nezostal čas. Možno som si však mal pozrieť len Putina a všetkému by som rozumel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie