Denník N

Slovensko dostalo v Komisii nevýrazné portfólio, Šefčovič bude mať na starosti vzťahy v EÚ

Maroš Šefčovič. Foto -Vladimír Šimíček
Maroš Šefčovič. Foto -Vladimír Šimíček

Hrali sme o vysokú pozíciu a nie o obsah, výsledkom je sklamanie. Tak sa prevažne hodnotí portfólio, ktoré slovenský zástupca dostal v novej Európskej komisii.

Maroš Šefčovič bude mať v novej Európskej komisii na starosti medziinštitucionálne vzťahy. Oznámila to nová predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Vracia sa tak k svojmu pôvodnému portfóliu, s ktorým začínal potom, ako po Jánovi Figeľovi prebral rezort pre vzdelávanie. Donedávna pôsobil ako podpredseda Komisie pre energetickú úniu.

Kto v tom vie chodiť

Naďalej bude aj jedným z ôsmich podpredsedov Európskej komisie. „Bude sa trochu nudiť, už to raz robil,“ komentoval jeho pozíciu vysokopostavený úradník v Bruseli. „Ukázalo sa, že Maďarsko aj Poľsko, ktoré nemajú dobrý imidž v EÚ, si v rámci V4 dokázali bilaterálne dohodnúť silné portfóliá. A my, čo v tom nevieme vôbec chodiť, sa síce necháme V4 zahanbovať, no portfólio si nevieme vydupať,“ dodal.

„Je to pomerne slabé portfólio, pre Slovensko z toho nevyplývajú žiadne benefity,“ zhodnotil slovenský diplomat, ktorý pôsobil v Bruseli.

O Šefčovičovi hovorila Ursula von der Leyenová, bývalá nemecká ministerka obrany, pomerne krátko a označila ho za zanieteného Európana.

Jeho staronové portfólio musí byť pre slovenskú vládu sklamaním. O tom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Maroš Šefčovič

Svet

Teraz najčítanejšie