Denník N

Cieľom je nezávislosť. Viac ako o peniaze ide o jazyk a kultúru, hovoria Katalánci

La Diada v roku 2018. Foto – TASR/AP
La Diada v roku 2018. Foto – TASR/AP

Katalánci už roky volajú po samostatnosti. Ako sami tvrdia, chcú si zachovať svoju národnú identitu.

Z mnohých okien naprieč Barcelonou visí katalánska vlajka. Červené pruhy na žltom pozadí, podľa legendy šmuhy namaľované krvou národného hrdinu Wilfreda I. Vlasatého na jeho zlatom štíte, však teraz dopĺňa biela hviezda v modrom trojuholníku. Symbol separatistov.

Katalánci, ktorí sami o sebe hovoria ako o národe bez štátu, už roky volajú po samostatnosti. Chcú sa odtrhnúť od Španielska a vytvoriť pre svoj národ svoj vlastný štát. Hoci tieto nálady sú celoročné, každý rok vyvrcholia 11. septembra. Na ich národný deň známy ako La Diada.

Svet 11. september pozná ako deň, keď padli dvojičky. Katalánci zas ako deň, keď vo vojne o španielske dedičstvo v roku 1714 padla Barcelona.

„Odvtedy sme nasilu súčasťou Španielska,“ poznamenáva Jose Maria, 54-ročný Barcelončan, ktorý neznáša označenie separatista, no za uplynulých osem rokov nevynechal ani jednu demonštráciu za samostatnosť.

Chystá sa aj na tú, ktorá bude v stredu.

Nálady sa striedali

„Vybrali sme si 11. september 1714, pretože to je najdôležitejšia udalosť v našej histórii, je to deň, keď v mene slobody pre našu krajinu zomrelo najviac našich ľudí,“ písalo sa na pozvánke na demonštráciu za nezávislosť Katalánska ešte v roku 1901.

Túžba po samostatnosti teda v Katalánsku nie je žiadnou novinkou. Boli však obdobia, keď Katalánci verili, že to so Španielmi pôjde.

„Vždy boli nejaké menšie demonštrácie za samostatnosť, ale v podstate si nepamätám,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nezávislosť Katalánska

Svet

Teraz najčítanejšie