Denník N

Koniec prípony -ová v Česku? Zatiaľ nie

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Autorka je knižná editorka

Dostala som vysoko privátnu informáciu (vďaka tomu, že bola zverejnená), že niekde na Slovensku sa narodilo dievčatko Danko. To je priezvisko a ja si v tejto chvíli musím nechať všetky výborné nápady v súvislosti s týmto menom pre seba, lebo reč je o maloletej osôbke, ktorá za nič nemôže.

Maličká Danko však pripomenula jazykový spor, ktorý práve riešia v Českej republike.

Českí piráti robia úplne iné veci ako ich somálski kolegovia a jednou z nich bol návrh na zmenu zákona, aby sa zrušila povinnosť prechyľovať ženské priezviská. V Česku stále platí, že žena má po uzavretí manželstva právo používať priezvisko v mužskom tvare, len ak je cudzinka alebo je manžel cudzinec, prípadne má inú ako českú národnosť. Pirátsky názor je liberálny a chcel len toľko, aby bolo na výber. Dôvody na uvoľnenie nie sú len jazykové, takže názor na ne má ako zvyčajne úplne každý a my sa môžeme cítiť ako doma. Podaktorým by sa ani deň nerátal, keby sa nevyjadrili k osobnej záležitosti druhej osoby, ktorá na nich nemá žiadny vplyv.

Pozrime sa na jazykové okolnosti neprechyľovania. Keďže náš i český jazyk sú flektívne, teda časť slovných druhov ohýbame pomocou morfém, vzniká s neprechýlenými menami objektívny problém. S ním sme sa museli vyrovnávať už aj doteraz, ak sme nechceli napríklad každej zahraničnej političke nacapiť slovenskú prechyľovaciu príponu -ová. A to sme naozaj nechceli, určite nie všetci, lebo si niektorí vieme predstaviť, že v očiach anglosaskej či nemeckej používateľky sme jej spotvorili meno na nepoznanie.

Keby si taká Angela otvorila slovenské noviny, čo v záujme jej duševného zdravia dúfam, že neurobí, možno by sa čudovala, kto je Merkelová. Keď jej však ohľaduplne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie