Denník N

Brexit poriadne zamiešal našimi predstavami o demokracii

Niekdajšia tvár kampane za odchod z EÚ a dnes premiér Boris Johnson. Foto – TASR/AP
Niekdajšia tvár kampane za odchod z EÚ a dnes premiér Boris Johnson. Foto – TASR/AP

To, že voliči rozhodnú hlúpo a na základe klamstiev, ešte neznamená, že hlasovanie nebolo demokratické.

Britský premiér Boris Johnson obvinil poslancov dolnej komory parlamentu, že nie sú demokrati. Tým, že hlasovaním potopili jeho predstavu o brexite, podľa neho ignorujú výsledok referenda a vôľu voličov, ktorí rozhodli o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie.

Lenže v otázke, čo je demokratické a čo nie, čo je z hľadiska demokracie legitímne a čo nie, v Británii v posledných rokoch vládne chaos. Johnson sám k tomuto chaosu výrazne prispel a patrí medzi posledných, čo môžu iných obviňovať z nedemokratickosti.

Mnohí britskí poslanci sa naozaj tvária, že nevedia napočítať do troch, a správajú sa dosť pokrytecky, keď schvaľujú navzájom sa vylučujúce podmienky brexitu. Odmietajú odchod bez dohody a zároveň odmietajú dohodu o riadenom brexite, ktorú vyrokovala Johnsonova predchodkyňa Theresa Mayová.

Dohoda je pritom pravdepodobne skutočne najlepšia možná, aj keď zďaleka nie ideálna, najmä nie pre Britov. Takzvaná írska poistka, ktorá im najviac prekáža, však nie je zlomyseľnosťou Bruselu, ale dôsledkom stáročia trvajúcej britskej koloniálnej nadvlády v Írsku.

To, že je dnes pre Britov ťažko prijateľná, lebo ich robí v jednej oblasti stále závislými od Únie, je pochopiteľné. Nič to však nemení na tom, že má zabrániť ešte väčším problémom, obnoveniu sektársko-nacionálneho násilia v Severnom Írsku. Nehovoriac o tom, že si za ňu Briti môžu sami.

Zástancovia brexitu majú pravdu v tom, že výsledok referenda treba prijať a v tejto situácii je už najlepšie brexit doviesť do konca. Nové referendum s veľmi neistým výsledkom by asi situáciu výrazne nezlepšilo.

Ak by aj dopadlo opačne, pravdepodobne by opäť bolo veľmi tesné. Polovica krajiny volajúca po brexite by sa cítila nielen oklamaná, právom by poukazovala na to, že boli pošliapané princípy demokracie. Referendum totiž napriek všetkým a často oprávneným pochybnostiam demokratické bolo.

Dôležité, ale podružné výhrady

Výhrady odporcov brexitu, že referendum nebolo demokratické, lebo občania nevedeli, že sa môže skončiť brexitom bez dohody, sú dôležité, ale z hľadiska podstaty sporu podružné.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie