Denník N

Ľudia podporili partnerstvá aj pre LGBTI ľudí, pomohla aj otázka v prieskume

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie je jednoduché zistiť, či sú Slováci a Slovenky čoraz tolerantnejší k partnerstvám ľudí rovnakého pohlavia alebo nie. Výsledky prieskumov sa totiž menia podľa zadávateľa aj podľa toho, ako je položená otázka.

Väčšina ľudí chce, aby existovali partnerstvá, ktoré by boli pre všetkých bez ohľadu na to, či ide o muža a ženu, dve ženy alebo dvoch mužov.

Ukazuje to prieskum agentúry AKO, ktorý si zadala Iniciatíva Inakosť. Spolu s ďalšími LGBTI organizáciami sa už štyri roky usilujú o presadenie životných partnerstiev, ktoré by boli otvorené pre všetky páry. A zdá sa, že majú aj podporu verejnosti.

Šéf Iniciatívy Inakosť Martin Macko hovorí, že tento návrh sa pozdáva aj viacerým politickým stranám, ktoré si ho pridali aj do svojho volebného programu a predstavia ho v najbližších dňoch.

Podľa prieskumu je za prijatie životných partnerstiev 57 percent opýtaných. Proti bola len tretina.

„Dnes už viac ako 85 percent obyvateľov Európskej únie žije v krajinách, ktoré právne uznávajú páry rovnakého pohlavia, a Slovensko je medzi poslednými šiestimi krajinami Európskej únie, ktoré tak nerobia,“ vysvetľuje Macko.

Aj keď sa v súvislosti s právami LGBTI ľudí častejšie spomínajú registrované partnerstvá alebo priamo manželstvá pre páry rovnakého pohlavia, na Slovensku sa ich nesnaží presadiť prakticky žiadna LGBTI organizácia. Namiesto toho sa v roku 2015 spojili a začali hovoriť o životných partnerstvách, ktoré by boli pre všetky páry.

Veria totiž, že takto sformulovaný návrh majú väčšiu šancu presadiť ako zákon. Macko vysvetľuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Slovensko

Teraz najčítanejšie