Denník N

Vedecký veľtrh plný interakcie sa koná už tento piatok – vstup je voľný

Ak Vaše deti láka veda, prípadne ich chcete viesť týmto smerom, navštívte s nimi 4. ročník Vedeckého veľtrhu, ktorý je prehliadkou noviniek a zaujímavostí z oblasti vedy, techniky a výskumu.

Aj tohto roku sa môžete pri návšteve Vedeckého veľtrhu tešiť na bohatý a pestrý výber vystavovateľov z rôznych oblastí vedy, ako sú: fyzika, chémia, matematika, informatika, robotika, elektrotechnika, či astronómia. Ako zvyčajne, aj teraz si budete môcť sami vyskúšať rôzne fyzikálne a chemické pokusy, alebo otestovať svoju zdatnosť v logických či matematických hlavolamoch, kvízoch a súťažiach.

Tí, ktorých zaujímajú počítače, sa naučia ako si poskladať počítač, dozvedia sa čo sú superpočítače, ako vyzerajú a ako pomáhajú vedcom s ich projektami. Čo a koľko toho vieme o internetovej bezpečnosti, zistíme vďaka otázkam interaktívneho androida. Pre viacerých bude iste zaujímavé vyskúšať si prípravu 3D tlače, priamo na mieste si vytlačiť svoju obľúbenú vecičku, alebo pozrieť si 3D modely skutočných objektov, napríklad historických pamiatok ako sú mayské pyramídy, ktoré je možné skúmať aj na Slovensku, bez nutnosti vstúpiť do guatemalskej džungle.

V oblasti astronómie môžete absolvovať zaujímavé workshopy, pozrieť si krátke dokumentárne filmy premietané v planetárnej kopule alebo pozorovať Slnko. Pripravený bude aj model prvej slovenskej družice skCUBE, stratosférické sondy JULO a GROWBOX, ktorý simuluje pestovanie rastlín v kozmických podmienkach.

Ak patríte k milovníkom automobilov, okrem sledovania autodiagnostiky na konkrétnom vozidle, môžete obdivovať napríklad elektromobil, ktorý zostrojili študenti strednej školy, či rôzne robotické autíčka. Oblasť robotiky bude prezentovať niekoľko vystavovateľov, ktorí vám okrem robotov predvedú rôzne modely výrobných liniek, vysvetlia a ukážu ako fungujú pohybové senzory (kinect) a riadenie gestami.

Na Vedeckom veľtrhu nemôže chýbať ani virtuálna realita, ktorá je spojená s pestrým svetom fantázie, dobrodružstiev, experimentovania a objavovania, ukážky špičkovej modernej technológie a stále obľúbené drony s možnosťou absolvovania krátkeho pilotného školenia.

Neváhajte a vyberte sa za vedou na 4. ročník Vedeckého veľtrhu, 13. septembra 2019 od 9:30 na námestí EUROVEA v Bratislave. Vstup je voľný!

O podujatí

Vedecký veľtrh je celodenné zábavné, ale najmä interaktívne podujatie, na ktorom sú rôzne oblasti vedy a výskumu prezentované zaujímavou a interaktívnou formou. Podujatie je určené najmä pre deti a mládež školského veku (6-18 rokov), no zaujímavé je aj pre učiteľov, rodičov a širokú verejnosť. Program veľtrhu je zameraný na povzbudenie záujmu slovenskej mládeže o význam vedy v každodennom živote a prípadnú budúcu kariéru vo vedeckých odboroch.

Viac informácií nájdete na stránkach Veda nás baví

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Veda

Teraz najčítanejšie