Denník N

Poisťovne, lekári a nemocnice žiadajú od štátu 150 miliónov ešte na tento rok

Peter Pellegrini a Andrea Kalavská. Foto – TASR
Peter Pellegrini a Andrea Kalavská. Foto – TASR

Ministerstvo financií čaká na podklady od ministerky Kalavskej. Či jej dajú 150 miliónov navyše, zatiaľ nehovorí.

Situácia v zdravotníctve je už vážna, upozorňujú spoločne zdravotné poisťovne, súkromní lekári a menšie nemocnice. Do parlamentu v stredu prišli s memorandom, v ktorom od štátu žiadajú ešte na tento rok o 150 miliónov eur viac. Bezodkladne. Pre nedostatok peňazí je podľa autorov memoranda ohrozená ochrana života a zdravia občanov. Memorandum má Denník N k dispozícii.

Peniaze v rozpočte na tento rok podľa nich nestačia na to, aby vedeli zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť. „A už vôbec nie na stabilizáciu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v jednotlivých segmentoch,“ napísali v spoločnom memorande. V stredu ho priniesli šéfovi parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefanovi Zelníkovi zo SNS.

Kalavská súhlasí, otázna je len suma

S tým, že zdravotníctvo bude ešte na tento rok potrebovať peniaze, súhlasí aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. „Vnímame, že je potreba dofinancovať, avšak to číslo, o ktorom sa máme baviť, ešte nie je dané,“ povedala podľa TASR po rokovaní vlády. Zároveň však poznamenala, že iniciátori memoranda nemohli ešte vidieť daňovú prognózu, keďže ešte ani neexistuje, a spochybňovala, ako a podľa čoho autori výzvy určili práve sumu 150 miliónov eur.

Pod memorandom sú podpísaní Marián Šóth za Asociáciu súkromných lekárov, Marián Petko za Asociáciu nemocníc na Slovensku, združujúcu menšie regionálne nemocnice, a Katarína Kafková za Asociáciu zdravotných poisťovní.

Zelník súhlasí s tým, že zdravotníctvo peniaze potrebuje, v porovnaní s inými krajinami je dlhodobo podfinancované, a ak peniaze nedostane, príde kolaps. Šéf parlamentného výboru pre zdravotníctvo je aj podpredsedom SNS.

„Ak chceme mať na Slovensku také zdravotníctvo ako v Česku, tak treba do zdravotníctva aspoň miliardu navyše. A vy žiadate len o 150 miliónov,“ povedal Zelník. Stopäťdesiat miliónov je podľa neho len minimum a nik z autorov memoranda nemá „veľké oči“.

Sľúbil, že v parlamentnom výbore podporí dofinancovanie, a pripomenul, že keď sa schvaľoval rozpočet, vtedajší minister financií Peter Kažimír sľuboval, že ak bude treba, peniaze na zdravotníctvo pošlú. Ministerke memorandum na výbore odovzdajú vo štvrtok a vyzve ju, aby zabezpečila dostatok peňazí.

Málo peňazí na sociálne balíčky a poukazy

Aj keď majú rôzne časti zdravotníctva rôzne problémy, spoločný je podľa autorov memoranda nedostatok peňazí z verejného zdravotného poistenia.

Viac peňazí žiadajú najmä

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie