Denník N

Keď sa na začiatku stane chyba a sudca nevie, ako to zvrátiť – kauza razie v Moldave

Na snímke Dalibor Kuciaň (vľavo) a obžalovaný Leonard Horváth. Foto N - Veronika Prušová
Na snímke Dalibor Kuciaň (vľavo) a obžalovaný Leonard Horváth. Foto N – Veronika Prušová

Leonard Horváth je jedným zo šestice obžalovaných v kauze policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Trestný poriadok platí na celom Slovensku, no v jeho prípade to vyzerá, že má iné znenie.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Súdne pojednávanie sa začína a sudca obžalovanému aj prokurátorovi položí otázku, či nechcú uzavrieť dohodu o vine a treste. Úvodná formalita súdneho pojednávania, odpoveď je väčšinou zamietavá. Následne, po prednesení obžaloby, sudca poučí obžalovaného, že môže urobiť vyhlásenie. Je jeho právom vyhlásiť, či sa cíti vinný, nevinný, alebo či nepopiera spáchanie skutku.

Nie je to len akýsi prázdny súdny rituál, uvádza sa v trestnom poriadku platnom na celom Slovensku. No na Okresnom súde Košice I akoby platili iné pravidlá. Teda aspoň u sudcu Ľuboša Vereša v prípade Leonarda Horvátha, jedného zo šestice obžalovaných po policajnej razii v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou.

Horváth nikdy takéto vyhlásenie neurobil. Nemohol, pretože sudca v júli otvoril hlavné pojednávanie aj bez neho. Nemohol prísť, nepustili ho z práce a advokáti ho riadne ospravedlnili. Navrhovali pojednávanie odročiť a vopred sudcu upozorňovali, že bez Horvátha sa nedá konať. Varovali, že nik za neho nemôže vyhlásiť, či sa cíti vinný alebo nevinný. Sudca sa napriek tomu rozhodol pojednávať. No dlho nekonal, pretože pojednávanie napokon aj tak odročil.

Sme v inej fáze konania

Po dvoch mesiacoch sa tak v stredu všetci zišli v pojednávacej miestnosti. A obhajca Dalilbor Kuciaň opäť sudcu upozorňoval, že sa treba vrátiť na začiatok. Obžalovaný predsa nespravil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie