Denník N

Nadrogujete ma? Uspíme vás. Nahrávka ukazuje posledné chvíle novinára Chášukdžího

Novinár Džamál Chášukdží patril ku kritikom saudskej vládnucej rodiny. Žil v USA. Foto - TASR/AP
Novinár Džamál Chášukdží patril ku kritikom saudskej vládnucej rodiny. Žil v USA. Foto – TASR/AP

Saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, ktorý písal pre The Washington Post, vlani zavraždili na konzuláte v Istanbule. Zverejnená nahrávka ukazuje ďalšie detaily vraždy.

Džamál Chášukdží krátko pred svojou smrťou zbadal v miestnosti saudskoarabského konzulátu v Istanbule uterák a drogy. „Nadrogujete ma?“ spýtal sa mužov, ktorí ho nasilu držali vo vnútri konzulátu. „Uspíme vás,“ odpovedali mu.

Konverzácia sa končí smrťou saudskoarabského novinára, ktorá pred necelým rokom šokovala celý svet. Chášukdžího brutálne zavraždili priamo na konzuláte v Istanbule a následne sa zbavili jeho tela, ktoré sa dodnes nenašlo.

Podľa prepisu zvukovej nahrávky z konzulátu, ktorý zverejnil turecký denník Daily Sabah, Chášukdží ešte tesne pred smrťou žiadal svojich vrahov, aby mu nezakrývali ústa. „Mám astmu. Nerobte to, udusíte ma,“ zneli jeho posledné slová.

Nasleduje šušťanie, dusenie a rozhovor medzi vrahmi, opisuje denník, ktorý má blízko k tureckej vláde.

Nahrávka potvrdzuje niektoré detaily z júnovej správy OSN, podľa ktorej je za vraždu zodpovedný saudskoarabský režim. Prináša však aj detaily rozhovorov medzi mužmi z 15-členného komanda, ktoré do Istanbulu priletelo s cieľom zabiť Chášukdžího.

„Keď režem mŕtvoly, počúvam hudbu“

Dvanásť minút pred tým, ako na konzulát prišiel Chášukdží, sa jeho budúci vrahovia rozprávali o tom, ako sa zbavia novinárovho tela. Ten je vraj príliš veľký a ťažký, aby sa zmestil do vreca.

„Viem veľmi dobre rezať. Nikdy som síce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Džamála Chášukdžího

Svet

Teraz najčítanejšie