Denník N

Nová európska komisia, Šefčovič a slovenský záujem

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Počkajme s hodnotením novej funkcie Maroša Šefčoviča. Komisár pre medziinštitucionálne vzťahy je kľúčový post pre kvalitné fungovanie celej Komisie.

Autor je profesor na Katedre politológie FiFUK

Hneď ako Ursula von der Leyenová oznámila mená nominantiek a nominantov na posty v nadchádzajúcej Európskej komisii, na slovenských sociálnych sieťach a v médiách sa rozhorela znepokojená debata. Vraj „Slovensko získalo“ „slabé“ portfólio, vraj Maroš Šefčovič „mal na viac“, vraj toto je iste výsledkom jeho angažovania sa v prezidentskej kampani a tak podobne. Tak si to teda trochu rozoberme z hľadiska slovenských štátnych záujmov.

Európska komisia má byť kvalitným tímom

Po prvé, Európska komisia je tímom a Slovensko má záujem primárne o to, aby bola Komisia ako tím kvalitne obsadená kompetentnými expertmi, a teda aby bola silným hráčom pri tvorbe politík Únie.

Komisia je tradične ochrancom zmluvného základu Únie, a tak prichádza s návrhmi úniovej legislatívy a dohliada nad jej dodržiavaním. V čase, keď ako občania Slovenskej republiky potrebujeme, aby Únia efektívne nastavovala pravidlá a regulácie v boji s nekontrolovaným vplyvom globálnych technologických gigantov ako Google či Apple alebo vo vyjednávaniach s predátorskými trhovými mocnosťami ako Čína, je potrebné, aby Komisia mala dobre fungujúci tím s najlepšími odborníčkami a odborníkmi v jednotlivých oblastiach. Ako občanovi Slovenskej republiky je mi jedno, akej národnosti je komisárka alebo komisár a či sa volá Vestagerová alebo Timmermans, pokiaľ ako odborníčka a vyjednávač dokážu nastavovať pravidlá Únie tak, že mi dobre slúžia.

Komisár pre medziinštitucionálne vzťahy je tu kľúčovým postom, pretože okrem iného nastavuje postupy koordinácie práce Komisie s inými inštitúciami, ako napríklad Európsky parlament, ktoré sú potrebné na efektívny výkon úniových politík. V tomto zmysle môže byť fakt, že Maroš Šefčovič je spolu s Rakúšanom Johannesom Hahnom služobne najstarším komisárom s predošlými skúsenosťami práve s týmto portfóliom, výhodou.

Spravodlivá a legitímna administratíva

Po druhé, takisto je záujmom Slovenska, aby Komisia bola i spravodlivo nastavená napríklad z hľadiska

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie